https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1134
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2019.05.13

Füstjáték – In memoriam Mátza Gyula &Trifán László

A legendás hírű, immár ötvenéves Metropol Group rockegyüttes emlékkoncertet tart május 18-án, szombaton 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia Bartók–Enescu termében. A zenekar és a többi fellépő vendég a tavaly novemberben elhunyt Mátza Gyula dalszövegíró és az idén januárban elhunyt Trifán László énekes-gitáros, dalszerző előtt tiszteleg ezzel a koncerttel.

A nagyváradi Metropol Group ezen az akusztikus emlékkoncerten a következő felállásban játszik: Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József  (ének, gitár), Virányi Attila (ének, basszusgitár), Kiss Zsolt (ütőhangszerek). Az esten fellép még a TTB - Trifán Tribute Band, Traian Cosma gitáros, Meleg Vilmos színművész és Murányi Sándor Olivér író. A koncerten elhangzik majd többek között a Trifán–Mátza szerzőpáros alkotta jó néhány Metropol Group-sláger. A rendezvény fővédnöke Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A Festum Varadinum keretében tartandó, Füstjáték – In memoriam Mátza Gyula &Trifán László elnevezésű emlékkoncertre  a belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak.

Murányi Sándor Olivér ekként írt a két váradi művészről, akik sajnos már az égi zenekarban vannak: „Mátza Gyula 1950. április 17-én született Nagyváradon. Ötgyermekes családban nőtt fel, nagyon nehéz gyerekkora volt, sok nélkülözéssel. Fiatalon több művészeti ágat kipróbált: verseket írt, később dalszövegeket is, grafikákat alkotott, és zenélt a Mobil Tip trióban. Élete során volt cipész, szabadúszó, négy évig rakodómunkás, majd rajzoló egy gyárban, később dekoratőr. Végül újságárus lett, majd munkanélküli, aztán betegnyugdíjas, miközben állandó jelleggel hódolt a zenének, irodalomnak, grafikának. Családja alázatos háztartásbelijeként élete utolsó tizenöt éve az egyre súlyosodó betegséggel való harccal telt. Panasz nélkül viselte a szenvedést – az utolsó percben is. A Metropol Group együttes többek között himnuszát, az Égig érhetne az ének című dalt Mátza Gyulának köszönheti.

Trifán László 1955. december 10-én született Nagyváradon, a Solidaritatea cipőgyár szomszédságában, ahonnan a kéttornyú templom mellé költözött a család, az egykori kenyérgyár közelébe. Nehéz körülmények között éltek, édesapja vasöntő volt, aki szabadidejében sokat tangóharmonikázott. A 2-es líceumba járt, ahol a rajzórákat várta lelkesen. Az osztálytársainak is rajzolt, például Winnetout, és gyakran bámulta az eget, a szálló madarakat. Már kisgyermekként eldöntötte, hogy nem a madarat akarja megfesteni, amint repül, hanem magát a repülést. 1975-től játszott az 1968-ban alakult, rövid idő alatt ismertté vált nagyváradi zenekarban, a Metropol Groupban, amelynek első lemezén öt szerzeménye szerepel. Az 1970-es évek végén már csak alkalmanként lépett fel az együttessel, az 1994-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt dobos, Ráduly Béla tiszteletére szervezett emlékkoncerteken viszont ismét jelen volt. A nagyváradi Tibor Ernő Galéria alapító tagja a Lilliput Társulat plakát- és díszlettervezőjeként vonult nyugdíjba. Élete utolsó éveiben is vallotta: a világból nem elvenni akart, hanem hozzátenni.”