https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1135
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2019.05.14

A Körösvidéki Múzeum napjai

Május 15–19. között tartják meg 23. alkalommal a Körösvidéki Múzeum napjait. A zárónap a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat része, ebbe bekapcsolódnak egyházi kiállítóhelyek is.

A 23. Körösvidéki Múzeumi Napok megnyitóját május 15-én, szerdán 11 órától tartják, majd 11.15-től a közgyűjtemény szakembereinek könyveit mutatják be; az események a Iosif Vulcan Emlékmúzeumban lesznek. Ugyanaznap 18 órától az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban a Trio Clasique lép fel.

Május 16-án, csütörtökön 10.30-tól a múzeum néhai munkatársainak, azaz Gyalokay Lajos, Jurcsák Tibor, Marossy Anna, Jakobovits Miklós, Mircea Paina, Ioan Godea, Liviu Borcea, Sandu Dumitru, Tóth Zsuzsanna, Coriolan Hora, Gheorghe Gherman, Rodica Hârcă, Nicolae Chidioşan, Ivan Ordentlich, Alexandru Săşianu, Rozalia Poliş, Barbu Ştefănescu, Aurica Stanoe, Letiţia Roşu, Vasile Danciu, Beczi Tamás, Iudita Căluşer, Doina Ignat, Vasile Sarca, Tamás Alice sírjához zarándokolnak el a megemlékezők a Rulikowsky temetőben. Ugyanaznap 19 órakor a Trentói Filmfesztiválon bemutatott, illetve díjazott alkotások lesznek láthatók a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár konferenciatermében. A filmek vetítése május 17-én, pénteken 19 órától ugyanott folytatódik.

Május 18-án, szombaton, a múzeumi világnapon tartják meg a Múzeumok éjszakáját; a 19-től éjjel 1 óráig tartó programjában a város összes múzeuma, kiállítóterme, köz- és egyházi gyűjteménye részt vesz. A belépés az összes tárlatra ingyenes, a Helyi Közszállítási Vállalat ingyenjáratokat indít majd a helyszínek között.

A Körösvidéki Múzeumban a Trench Art-kiállítás, az antik Rómát bemutató tárlat, az üvegikon-kiállítás, Fekete József tárlata, a Debreceni Tavaszi Tárlat díjazottjainak képei és a vivárium látogatható.

A Iosif Vulcan Emlékmúzeumban az állandó tárlatot láthatják a nézők, az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban pedig az 1918. október 12-e és 1919. áprilisi 20-a közti időszakot bemutató tárlat látható.

A váradi várban található Városi Múzeumban az állandó tárlatok, azaz a fejedelmi palota feltárását bemutató kiállítás, a Kenyérmúzeum, a fotómúzeum, a kommunizmus évei alatti ellenállást bemutató tárlat, Cătălin Bădărău Depersonalisation című kiállítása, a református, a római katolikus és a görögkatolikus egyházak kiállítása, a Traian Moșoiu tábornokot és az I. világháborút, valamint Várad felszabadítását bemutató tárlat látható. Az időszakos kiállítások közül a magyar kerámiákat bemutató tárlat, a máramarosi ásványkiállítás, az elmúlt száz évben Biharban épült ortodox templomokat bemutató kiállítás és a vár felújítását bemutató tárlat látható.

A városháza tornya, a Cion neológ zsinagóga, a váradi zsidóság történetét bemutató Teleki utcai múzeum, a Ferdinánd Király Katonai Múzeum váradi kirendeltsége, az ortodox püspökség múzeuma, a római katolikus bazilika (kincstár és kripta), valamint az aznap megnyíló patikamúzeum is látogatható. A Szent Miklós görögkatolikus bazilikában a püspökportrék kiállítása amellett a kriptát is felkereshetik az érdeklődők, és a Valeriu Traian Frențiu mártír püspök tárgyaiból összeállított kiállítás is látható lesz, a püspökség Pavel utca 4. szám alatti székhelyén pedig Remeber címmel a püspöki palota leégésekor megsérült tárgyakat és a tűzről készült fotókat is láthatják.