https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1144
Szerző:
Település:
Rovat: Közélet
2019.05.21

Több uniós pénzt kérünk a gazdáknak

Interjú Winkler Gyula EP-képviselővel

A május 26-ra kitűzött európai parlamenti választáson induló RMDSZ listájának első helyét foglalja el WINKLER GYULA jelenlegi EP-képviselő, korábbi külkereskedelmi államtitkár, kereskedelmi, illetve informatikai és távközlési miniszter, parlamenti képviselő. A Hunyad megyei politikus az ország uniós csatlakozása óta, 2007-től tagja az EP-nek.

– Az Európai Unió a közös agrárpolitikán keresztül támogatja a gazdákat. Erdélyre kivetítve mekkora támogatásról van szó?

– Az uniós csatlakozás ilyen téren is nagy változást hozott. Száz év után gazdáinktól végre nem elvesznek, hanem ők kapnak támogatást, hogy földet műveljenek, állatot tartsanak. A közös agrárpolitika biztosította támogatásokból hangsúlyosan megváltoztak és fejlődtek falvaink. Csak területalapú támogatásból évente a legkisebb falu is legalább 300 ezer eurót kap, míg a nagyobb községekbe 3,5 millió euró támogatás is érkezik. Megyei szintre kivetítve évente több tízmillió euró közvetlen kifizetés történik, és ez a vidéken élő családok jólétét szolgálja. Ezenkívül a vidékfejlesztési pályázatokból korszerűsítettek a gazdák, megújultak a gépparkok, számottevően javult a mezőgazdasági infrastruktúra. Gondoljunk bele, Erdély-szerte 75 ezer magyar ember gazdálkodik, ez ugyanennyi magyar családot, hozzávetőleg 200 ezer embert jelent.

– Kik a szövetségeseink az agrártámogatások megtartása, növelése terén?

– Tény, hogy az erdélyi gazdák támogatása még mindig nem érte el a hollandiai vagy német farmer támogatásának szintjét, viszont létezik egy növekedési menetrend, amelyet most elsősorban a nyugati tagállamok fékeznének. Az agrárpolitika területén a közép- és kelet-európai tagállamok jó részével közös frontot alkotunk, szövetségesek vagyunk, nem beszélve a Kárpát-medencei magyar érdekről. A magyarországi vagy a felvidéki gazdák hasonló gondokkal küszködnek, mint mi itt, Erdélyben.

– Mi az erdélyi gazdák érdeke?

– Elsősorban az, hogy a területalapú támogatások növekedjenek, emellett pedig az EU segítse a kis- és közepes, illetve családi gazdaságok fejlődését, de a fiatal gazdákat is támogassa, mert elöregedőben van a romániai magyar gazdatársadalom. Fontos célunk, hogy csökkentsük az uniós pályázatok bürokráciáját, mert a gazdáknak nem az a dolguk, hogy haszontalan papírok beszerzésére fordítsák energiájukat.

– Sokat lehet hallani a közös agrárpolitika reformjáról. Az elkövetkező években mire lehet számítani?

– Az Európai Parlamentben most zajlik a 2021 utáni költségvetés vitája. A közös agrárpolitika fejezetnél hétezer módosító indítványt kell megtárgyalni, ez is egyértelművé teszi, hogy a különböző tagállamok érdekei mennyire élesen egymásnak feszülnek akkor, amikor az európai agrárpolitika jövőjéről van szó. Az átalakulás mindenképpen bekövetkezik, nekünk az a feladatunk, hogy előnyünkre fordítsuk ezt a vitát. Az unióban az érdekek sokrétűek, nekünk erdélyi magyaroknak ott kell lennünk, ahol a döntéseket meghozzák, ezért nemzeti ügy a május 26-i európai parlamenti választás.

RMDSZ Sajtóiroda