https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1156
Szerző: Hajdu Attila
Település:
Rovat: Sport
2019.05.27

Keserédes rajt az EB-selejtezőn

Két bihari származású futballista lépett pályára a román válogatottban az Európa-bajnoki selejtező első fordulójában. Magyarország felemás teljesítménnyel kezdett.

A Svédország ellen idegenben 2–1-re elveszített találkozón a bályoki származású George Pușcaș (az olasz Palermo csatára) kezdőként lépett pályára, a Nagyváradi Bihar FC volt tehetsége, Claudiu Keserű pedig a szünet után kapott bizonyítási lehetőséget, és a bolgár bajnok Ludogorec csatára élt is az alkalommal, s az 58. percben, 2–0-s svéd vezetésnél megszerezte a román csapat becsületgólját.

Bár a hajrában mindkét válogatottnak volt gólszerzési lehetősége, a végeredmény nem változott. Cosmin Contra szövetségi kapitány a következő összeállítású csapatot küldte pályára: Tătăruşanu – Manea, Grigore, Săpunaru, Bancu – Băluţă (Ivan, 77.’), Marin – Chipciu, Stanciu, Mitriţă (Keserű, 46.’) – Puşcaş (I. Hagi, 64.’).

Az F csoport másik két találkozója szintén 2–1-es eredménnyel zárult: a spanyolok a norvégokat, a máltaiak pedig a Feröer-szigetekieket győzték le. A második fordulóban: Málta–Spanyolország, Norvégia–Svédország, Románia–Feröer meccsekre került sor. Legközelebb, június 7-én Norvégiában lép pályára a román válogatott, három nappal később pedig Máltán.

Az E csoport második fordulójában Magyarország Horvátországot fogadta a budapesti Groupama Arénában. A magyar válogatott nem kis meglepetésre, hátrányból fordítva 2–1-re legyőzte a legutóbbi világbajnokságon ezüstérmes délszláv gárdát. Utóbbiak már a 13. percben vezetést szereztek Rebič találatával, ám Szalainak még a szünet előtt sikerült kiegyenlítenie. A hajrában Pátkai Máté vált a hazaiak hősévé, a 76. percben ugyanis győztes gólt szerzett. Ez volt a játékos első válogatott gólja. A meglepetést az is tetézte, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány együttese három nappal korábban, az Eb-selejtező első fordulójában Szlovákiától kikapott 2–0-ra. A magyar válogatott legközelebb június 8-án játszik Azerbajdzsánnal idegenben, három nappal később Wales ellen bizonyíthat.

A csoport állása: 1. Szlovákia (3 pont, 2–1-es gólarány), 2. Wales (3, 1–0), 3. Horvátország (3, 3–3), 4. Magyarország (3, 2–3), 5. Azerbajdzsán (0, 1–2).