https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1159
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Életmód
2019.05.27

Tavaszi divattippek

Sok esetben előfordul, hogy hiába van tele a gardrób ruhával, a hölgyek mégis valami újat szeretnének. Olyat, amivel megünnepelhetik az új évszakot, amiben ragyoghatnak és jól érezhetik magukat. Rozalia Bot nagyszalontai divattervezőt kérdeztük a legújabb tavaszi divatról.

Mi jellemzi a 2019-es tavaszi divatot?

– Véleményem szerint idén tavasszal át kellene ölelnünk a színeket. Legyünk élettel telik! Legyen szó sportos vagy elegáns viseletről, bátran hangsúlyozzuk a színeket. Ki kell lépnünk a fásultságból, ne nézzünk ki unalmasan. Rugalmasak, nyitottak legyünk, örüljünk az évszak változásának, és ezt a ruházatunkkal is mutassuk ki. Javasolni tudom a sportos és a kifinomult, illetve elegáns stílus kombinációját. Ebben az esetben azonban feltétlenül át kell gondolnunk, hogy mi áll jól nekünk, hiszen nem akarunk nevetségessé válni. Szabjon határt az excentrikusságnak a jó ízlés.

Mi jellemzi az ön által megálmodott ruhákat?

– Nagyon könnyen felismerhető jegyük egy-egy csodálatos hímzés. Ezáltal könnyűszerrel meg lehet őket különböztetni, s ez büszkeséggel tölt el. Nem hinném, hogy külön hangsúlyoznom kellene a kézi gyártást, ezt igyekszünk művészi szintre emelni. A hímzések édesanyám, Paraschiva Foghiş munkái. Mindig elmondom, hogy az én ruháim a nagybetűs Nők számára készülnek. Szeretem kiemelni a nő értékét, szeretek értékes anyagokból nőies, érzéki és romantikus ruhákat készíteni.

Egy viselet kiválasztásában a nőknek a trendre vagy inkább a saját stílusukra kell hagyatkozniuk?

– Elsősorban azt hangsúlyozzuk, ami jellemez minket, és csak másodsorban figyeljünk a trendre. Jó, ha a stílusunk könnyen alkalmazkodik a globális divat változásaihoz, mivel ellenkező esetben akármennyire jó is a stílusunk, fennáll a veszélye annak, hogy egyhangúvá válik. Ebből a szemszögből nézve úgy kellene tekintenünk a trendre, mint a személyes stílus katalizátorára. Azonban nagyon figyeljünk oda a „stílus” kifejezésre, hiszen nem mindegy, hogy van-e valóban egy sajátos öltözködési szokásunk, vagy képzelőerő híján másokat utánozunk – ez gyakran előfordul. A saját stílusunk megtalálása hosszú folyamat, sok gyakorlás, figyelem, esztétikai érzék kell hozzá. Az öltözködés egy nonverbális kommunikációs eszköz is, és a választásaink kivetítik a személyiségünket. Elég egyszer látni valakit, és – a fizikai tulajdonságain kívül – rájövünk néhány aspektusra: esztétikai műveltség, művészi érzék, odafigyelés a részletekre stb. Az öltözködési stílusunk tükör is, képet ad rólunk. Valószínűleg az első és legfontosabb tükör.