https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1221
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Életmód
2019.06.24

Hasznos tanácsok allergiaszezon idejére

Sokan küzdenek ebben az időszakban különböző allergiás reakciókkal, elsősorban a virágok, fák pollenje miatt. Ez tavasszal elkerülhetetlen. A panaszokat nem egyszerű megelőzni, illetve kezelni, de a nagyszalontai gyógyszerész, Tamás Arany Hajnalka néhány hasznos tanácsot ad olvasóinknak allergiaügyben.

Tulajdonképpen mit nevezünk allergiának?

– Az allergia az immunrendszer egyfajta válasza egy-egy olyan anyagra, amely a szervezet szerint károsító hatású. Azt is mondhatjuk, hogy egy eltúlzott reakció, hiszen azok az anyagok, amelyekre az allergiás emberek szervezete reagál, általában nem jelentenek komoly veszélyt, hiszen láthatjuk, hogy más embereknél semmilyen reakciót nem váltanak ki. A szaknyelvben allergéneknek hívjuk azokat az anyagokat, amelyek allergiás reakciót okoznak, mint például a különböző állatok mérgei, a penészspórák, gyógyszerek, vegyszerek, egyes élelmiszerek, állati szőrök, atka, fémek, valamint a virágpor; ezektől ilyenkor tavasszal nagyon sokan szenvednek. Hiába ártalmatlanok ezek az anyagok, a szervezet támadásnak érzékeli őket, reagál rájuk, és bár nem tudjuk, hogy pontosan miként alakul ki az allergiás betegség, a tüneteket minden esetben idejében kezelni kell. Egyébként egyes kutatások azt igazolták, hogy az allergia kialakulásában szerepet játszhat a genetika, de kiválthatja valamilyen háziállat, dohányfüst, a szennyezett levegő és akár zárt, párás helyiségben való tartózkodás is.

Hogyan ismerhető fel az allergia?

– Nem nehéz felismerni, a tünetei nagyon hasonlítanak a megfázás okozta tünetekhez. Ilyen lehet például a könnyezés, tüsszögés, orrdugulás, köhögés, szemviszketés. Viszont vannak olyan jelek is, amelyek jól elkülönülnek a megfázás jeleitől, mint például az orr vagy a szem viszketése. Ha ez utóbbiakat tapasztaljuk, nagy valószínűséggel valamilyen allergiás reakciót élünk meg, és ha hetekig vagy netalán hónapokig is rendszeresen jelentkeznek, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost. Ő elvégzi a szükséges vizsgálatokat a kiváltó ok felderítése érdekében, és természetesen megfelelő kezelést is javasol. Az is előfordul, hogy valaki valamilyen ételre allergiás, ezt sem szabad félvállról venni. Aki tehát valamilyen allergiában szenved, mindenképpen végeztessen ételallergia-vizsgálatot, mert könnyen lehet, hogy valamilyen alapanyagra reagál a szervezet.

Milyen módszerekkel csökkenthetjük az allergiás tüneteket?

– A leghatékonyabban a tüneteket kiváltó allergén kerülésével, emellett érdemes zárva tartani az ablakot napközben, és csak este szellőztetni, mert akkor például a pollenkoncentráció már kisebb, mint nappal. Hasznos lehet továbbá a gyakori hajmosás, hiszen ezáltal megszabadulhatunk azoktól a pollenrészecskéktől, amelyek megtapadnak a hajunkban. Ha a szemünk ég, viszket, hatásos lehet valamilyen műkönny – a gyógyszertárban egyszerűen beszerezhetjük –, az orrba pedig szükség esetén permetezhetünk sós vizes orrcseppet.

Hogyan kezelhető az allergia?

– Az úgynevezett antihisztamin-terápiával. Azt a gyógyszercsoportot nevezzük így, amely az allergiát kiváltó hisztamin hatását ellensúlyozza. A hisztamin a szervezetben lévő olyan természetes anyag, amely allergiás reakció következtében nagy mennyiségben szabadul fel, és felerősíti az allergiás tüneteket. Hatásos lehet ezenkívül a só inhalálása vagy az akupunktúra is, illetve érdemes gyógynövény-készítményeket, teákat vagy kapszulákat is fogyasztani. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kevésbé szenvedjünk az allergiás tünetektől. Az is nagyon fontos a pollenallergiások számára, hogy ismerjék, mikor virágzanak azok a növények, amelyek az allergiás tüneteiket okozzák. Erre jó a pollennaptár, hiszen segítségével folyamatosan nyomon követhetjük az aktuális pollenhelyzetet.