https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1271
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad, Nagyszalonta, Tenke, Rév
Rovat: Gazdaság, Közélet
2019.07.30

Előreléptek több megyei projekttel

A vasárnapi megállapodás ellenére több megyei tanácsi határozatot ellenzett a Nemzeti Liberális Párt frakciója a keddi ülésen. Az időközben megváltoztatott közigazgatási törvény miatt azonban már nem tudták megakadályozni a döntéshozatalt.

Nincs még béke a Bihar megyei önkormányzat döntéshozó testületében, ez rögtön kiderült a havi rendes ülés első napirendi pontjánál: a Szociáldemokrata Párt (SZDP), az RMDSZ és a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (román nevének rövidítése: ALDE) többséget alkotó frakciói ugyanis újra nemet mondtak arra, hogy elfoglalja az év elején megüresedett tanácsosi helyét a Nemzeti Liberális Párt listán következő tagja. Az NLP frakció pedig – viszonzásként – nemet mondott a megyei önkormányzat és a fennhatósága alá tartózó közintézmények idei büdzséjének módosítására és több már határozattervezetre, de az elfogadásukat már nem akadályozhatta meg.

A mostani helyhatósági ciklus eleje óta tartó patthelyzetet feloldja ugyanis a közigazgatási törvény egyik fontos módosítása. Amint Carmen Soltănel megyei jegyző érdeklődésünkre közölte: a július 5-étől hatályos változtatás szerint a vagyonügyi kérdések eldöntésénél már csak akkor szükséges a kétharmados többség, ha a tulajdon elidegenítéséről van szó, a használatukra vonatkozó határozatoknál elég a minősített többség (az összes tanácsos fele és még egy fő). Biharban a minősített többség 18 fő, és éppen ennyi tanácsosa van az SZDP-nek, az RMDSZ-nek és az ALDE-nek együtt, ezért ha tiltakoznak is az „ellenzéki” liberálisok, a legfontosabb projekteket már nem tudják bojkottálni.

Jóváhagyta tehát a tanács – egyhangú szavazással –, hogy a megye intézze 99 helyhatóság helyett az iskolai tej-kifli-alma program minden ügyét, hogy módosítsák a hegyvidéki egészségügyi ellátás javítására vonatkozó, határon átívelő projekt költségvetését, hogy megegyezzen a megye a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel a filharmóniának most helyet adó, Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utca 5. szám alatti épület homlokzatának és tetejének renoválásáról, illetve a nyílászárók cseréjéről, hogy a filharmónia befogadja a Szigligeti és a Mária Királyné Színházat, amíg a színház belső munkálatai tartanak, hogy Réven hozzáfoghassanak a Zichy-menedékház újjáépítéséhez ugyancsak egy RO–HU projekt részeként, illetve hogy a váradi Szacsvay iskola Körös (ma T. Vladimirescu) 42. szám alatti épületének kezelését a város vegye át az ottani szükséges renoválások elvégeztetése érdekében.

Igent mondott mind a 32 jelen lévő tanácstag arra is, hogy a jövedelemadóból visszaosztott, megközelítőleg 28,5 milló lejt miként osszák el a megye helyhatóságai között. Célzott támogatások ezek, parókiajavítástól csatornázáson át óvoda vagy sportpálya rendbetételére költhetik; Nagyvárad például 100 ezer lejt kapott Rimanóczy Kálmán szobrának felállítására (az ifjabbik építész kap emlékjelet, bár ezt a helyhatóságok rendszeresen elmulasztják feltüntetni).

Egyöntetűen jóváhagyták a Bihardobrosd–Vércsorog út 16,5 kilométeres szakasza korszerűsítésének műszaki-gazdasági tervét és a Sólyom–Feketákoplna út javításának megvalósíthatósági tanulmányát, de a Nagyszalonta–Tenke út korszerűsítésének tervét meg a szükséges telekátvételeket ellenezték a liberálisok. Ionel Avrigeanu frakcióvezető azt kifogásolta, hogy a megyei jogú város belterületén vízelvezető árkokra, kerékpárútra, körforgalomra sőt kerékpárútra is a megye pénzéből költenek, az út menti más településeken meg nem. Pásztor Sándor megyei tanácselnök megígérte neki, kerítenek pénzt arra, hogy az út Tenkén átvezető szakasza mellett is kialakítsák a kerékpársávot. Az ülésen egyébként napirenden szerepelt egy tájékoztató a megyei büdzséből elvégzett és év végéig tervezett megyei útjavításokról – ezekről rendre beszámoltuk honlapunkon.

Vitatta Avrigeanu ismét azt, hogy szüksége van-e újabb gépkocsikra a megye önkormányzatának és az alárendeltségébe tartozó bizonyos közintézményeknek. Az elmúlt havi tanácsülésen az NLP-s ellenszavazatokkal sikerült is megakadályozni az autópark részleges megújítását, de most már erre nem volt módjuk. Azt sem késleltethették tovább, hogy Kágyán munkaterápiás központot működtethessen a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vagy hogy az Ipari Parkok Részvénytársaság vezetőtanácsa összeálljon, és a ma délutánra összehívott rendes és rendkívüli közgyűlésen szavazzon. A megyét képviselő személyekről egyébként – ugyancsak a közigazgatási törvény módosulása miatt – megint szavazócédulával, mozgóurnás eljárással döntöttek. Ez időveszteséget, visszalépést jelent, hiszen nem használhatták a titkos szavazásra egyébként eddig alkalmasnak bizonyult elektronikus szavazógépet.

Annak kapcsán, hogy a reptértől visszavett és a leltárból leírni szándékozott állóalapot a megye magánvagyonának nyilvánította a testület többsége, a liberálisok újra kritizálták a légikikötő működését. Ionel Avrigeanu azt ajánlotta, hogy ne csak a reptérparancsnokot menesszék, hanem az igazgatótanács elnökét és az egész igazgatótanácsot, s keressenek a helyükre szakembereket. Pásztor Sándor megyei tanácsi elnök és Ioan Mang alelnök pontosított és informált: Gheorghe Pasc magától mondott le, mert nem értett egyet a posztjára kiírandó versenyvizsga feltételeivel. A versenyvizsgát októberben tartják, Pasc szeptember 2-ig látja el eddigi feladatát, utána ideiglenesen az aradi reptér egykori igazgatója veszi át az ügyintézést, amíg be nem iktatják a versenyvizsga nyertesét.