https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1285
Szerző: Balázs Anita
Település: Nagyszalonta
Rovat: Közélet
2019.08.12

Tulipános családi nap volt Nagyszalontán

A Bethlen Gábor Alap támogatásával idén először rendeztek családi napot június végén a hajdúvárosban, a nagyszalontai RMDSZ égisze alatt. Az eseménynek a Csonkatorony udvara adott otthont, ide várták a szervezők a város gyermekeit, az óvodásokat és a kisiskolásokat.

A programok sora annak a vándorbölcsőnek az átadásával kezdődött, amelyet néhány évvel ezelőtt Áder Jánosnak, Magyarország államfőjének a felesége, Herczegh Anita ajándékozott Nagyszalonta városának azzal a céllal, hogy életre keltsék a régi hagyományt, amikor a kisbabákat még bölcsőben ringatták, és a bölcsők házról házra jártak. Az elmúlt évek során a bölcsőben már sok kisbaba pihent és nőtt, most pedig Matei Olivér vehette birtokba. Szüleinek Török László polgármester nyújtotta át a vándorbölcsőt.

A szívmelengető pillanatok után vidáman indult a munka a különböző kézműves szigeteken. A Sinka István Kézműves Kör tagjainak vezetésével a gyermekek készíthettek gyöngy karkötőt, dekorgumiból virágot, kipróbálhatták a csuhéfonást, a gipszfigurafestést, a lufihajtogatást, az arcfestést, hogy csak néhányat említsünk a számos foglalkozás közül. A nagyszalontai óvónők játékos, mozgásos feladatokkal várták a kisebb lurkókat, a nagyobbak pedig a Toldi-játékokban próbálhatták ki erejüket, ügyességüket. A nap fénypontjaként, a gyerekek nagy örömére, a Tücsök Zenekar muzsikusai vették birtokba a színpadot, és interaktív dalaikkal remekül szórakoztatták a gyerkőcöket.

A tulipános családi napon kicsik és nagyok egyaránt megkóstolhatták a The Museum kávézó fagylaltját is, ugyanis az RMDSZ helyi szervezete minden gyermeket meghívott egy gombóc fagyira.

A délutáni órák táncos percekkel folytatódtak, hiszen nagy sikerű bemutatóval ajándékozta meg a jelenlevőket a Toldi Néptáncegyüttes. Az ügyes fiatalok többek között szatmári és felcsíki táncokat mutattak be, majd a vállalkozó kedvű gyerekek is bekapcsolódhattak a néptáncba, és a toldisok irányításával elsajátíthattak néhány alaplépést.

A néptáncok után az Infinity Dance Egyesület egyik ügyes csapata, a Famous vette birtokba a színpadot, és a hip-hop műfajjal ismertette meg a gyerekeket, majd a nap zárásaként egy energikus Urbhanize Shorties következett Kiri Evelin vezetésével. Evelin az utcai táncok stílusára épülő egyik népszerű koreográfiát tanította meg a gyerekeknek, s ők lelkesen próbálták ki a műfajt és kapcsolódtak be a táncba.

A programokban, tevékenységekben bővelkedő családi nap a jövő évi viszontlátás reményében zárult, hiszen – ahogyan a szervezőktől megtudtuk – szeretnének hagyományt teremteni a rendezvényből.