https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1300
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Alsólugas
Rovat: Közélet
2019.08.14

Corvin vásár lesz Alsólugason

Harmadik alkalommal szervezik meg az öt évszázadra, Mátyás király idejére visszatekintő múltú vásárt Alsólugason, ezúttal augusztus 22–26. között.

Az Országos Védjegyhivatalnál sikerült bejegyeztetniük a vásár logóját, számolt be Sorbán Levente, alsólugasi polgármester, aki Daniel Topai, a vásár műszaki igazgatója és Camelia Ghideu, a kulturális programok felelőse társaságában beszélt az idei eseményről. A polgármester hozzátette, voltak fenntartásaik, hogy Mátyás királyt ábrázoló logót bejegyzik-e, ám ez végül sikerült. A Corvin vásár – az 500 éves vásár elnevezésű esemény bekerült a kormányfő alárendeltségébe tartozó Etnikumközi Kapcsolatok Részlegének eseménynaptárába is, ezáltal országos jelentősége lesz, tette hozzá Sorbán Levente.

A hivatalos megnyitó augusztus 22-én, csütörtökön 17 órától lesz a Zichy-kastélyban, pénteken és szombaton 10 órától, vasárnap 12 órától kezdődnek a programok, 23-án és 24-én 22 órától szabadtéri diszkóval fejeződik be a nap, 25-én pedig szintén 22 órától tűzijátékkal zárják az idei vásárt.

A gyermekek fellépése pénteken 17 órától kezdődik, aznap 21 órakor – a közönség kérésére – Culiţă Sterp koncertezik, szombaton 20 órától Carbon, 21 órától Ellie White, vasárnap 17 órától Văru Săndel, 18.30-tól a Crişana Néptáncegyüttes, 21 órától pedig Andreea Bălan látható a színpadon. A gyermekeknek szánt pénteki napon Mátyás király emlékét is megidézik, szó lesz például a Corvin-könyvtárról is.

Vasárnap 13 órakor kezdődik a népviseletek parádéja, ezen a sebes-Körös-völgyi magyar és román népviseletekben vonulnak majd fel, 16.30-tól pedig a mezőtelegdi Pacsirták Néptánccsoport is fellép.

A vásár egyik idei különlegessége a roncsderbi, erre már tízen jelentkeztek, de várják mindazokat, akik régi autójukat próbára tennék, mondta el Sorbán Levente. A vásár részletes programjával hamarosan visszatérünk.