https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1303
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Életmód
2019.08.17

Ha kalandra vágyik, irány Margitta!

Megyénkben eddig csak Biharfüred dicsekedhetett kalandparkkal, június közepén azonban a margittai erdőben is megnyitották a Freedom Adventure elnevezésű, adrenalinszintet növelő kötélpályát. Különböző nehézségi fokai vannak, ezért gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják ügyességüket, rátermettségüket.

A sportot kedvelő fiatal házaspár, Katona Levente és Anita elsősorban a város fiataljainak akart alternatív és egészséges szórakozási lehetőséget teremteni a számítógépes játékok helyett. Így vágtak bele a kalandpark kialakításába. Levente gyakorlott természetjáró, terepfutó, szereti a hegyeket, és a kalandokat sem veti meg, hiszen rendszeresen foglalkozik sziklamászással is. Túrázott már a Mont Blanc és a Gran Paradiso hegyekben is. Tagja a nagyváradi hegyimentő egyesületnek, és minden évben csatlakozik önkéntesként a hivatásos mentőkhöz. A hegyimentés összetett feladat, és legalább hat fő összehangolt munkáját igényli. Mivel kevés a hivatásos, főállású hegyimentő, az önkéntesek munkájára nagy szükség van. Katona Levente alapos kiképzés és szigorú vizsgák nyomán lehetett hegyimentő. Mivel szeret a természetben lenni, szabadon a magasban mászkálni, ezt az élményt másokkal is szerette volna megosztani. A hegyeket nem költöztethette szülővárosába, ezért alternatív megoldásnak a drótkötélpályás kalandparkot választotta. Feleségével együtt úgy gondolták, hogy ezzel kimozdíthatják a fiatalokat a virtuális világból, és a kalandvágyó felnőtteknek is tartalmas időtöltést kínálhatnak. Hegyimentőként szerzett tapasztalatait jól tudja hasznosítani a parkban, s reményeik szerint a létesítmény megélhetési forrás lesz számukra.

Jelenleg Katonáék méhészkednek és gazdálkodnak is, de a jövőben csak az élménypark vezetésével, felügyeletével foglalkoznának. „Így már olyan munkából élnénk meg, amit mindketten nagyon szeretünk csinálni, közben neveljük 1 éves és 8 hónapos fiunkat, Mátyást” – mondta a házaspár.

Először pályázni akartak a megvalósítás anyagi forrására, de nem jártak sikerrel, ezért önerőből hozták létre a kalandparkot. A pályát a margittai erdőben építették meg, itt a fák között kifeszített kötélpályán kell eljutni egyik pontból a másikba, ügyességi akadályokat legyőzve. A pályába többszakaszos tirolit is beépítettek, ezen drótkötélen csiga segítségével lehet egyik fától a másikig lesiklani. A leghosszabb szakasz több mint 120 méteres, az öt szakasz együttes hossza pedig 350 m.

A 14 éven aluli gyerekek alacsonyabban, 1,5 méteres magasságban teljesíthetik a játékos akadályokat, a nagyobbak és a felnőttek pedig 6-7 méteres magasságban. Oda is felmehet kisebb gyerek, de csak felnőtt kíséretében. A park 55 feladatot (játékot) foglal magában. Ebből 25 az alsó, a többi a felső szinten van. Az utóbbiak nehezebb feladatok, nagyobb figyelmet és testi erőnlétet kívánnak. Az árak egészen elfogadhatók, gyerekeknek 14 éves korig 25 lejt, felnőtteknek 30 lejt kell fizetniük; csoportoknak kedvezményt nyújtanak. Nyitvatartási idő: keddtől szombatig 10–19, vasárnap 13–19 óra között.

A baleset valószínűségét igyekeztek kizárni, hiszen a teljes szakaszon biztonsági drótkötél fut, és két kötéllel csatlakoztatják hozzá a pálya használóinak hevederét. Védősisak viselése kötelező, és kérésre védőkesztyűt is lehet kapni. Van egy gyakorlópálya is, ott az üzemeltetők megmutatják, hogyan kell szakszerűen felkapcsolni a hevedereket, beakasztani a karabinereket és vigyázni a testi épségre.

Katona Levente az élményparkot „alaptábornak” tekinti. Utána, ha lesz rá igény, elviszi az ügyesebb fiatalokat hegyi túrákra és sziklamászásra is. Reményei szerint a fiatalok maguktól belátják majd, hogy sokkal hasznosabb és kellemesebb a természetet járni, mint a szobában a kütyüket babrálni. A természet szépsége és vonzereje, valamint a sikerélmény valószínűleg visszajáróvá teszi őket. A legkisebbekre is gondoltak, hiszen van egy trambulin és egy homokozó is a pálya szélén.

A következő években bővíteni akarják a kalandparkot további játékokkal, játszóházzal és csúszdákkal is a kisebb gyerekek számára. Elképzeléseik szerint, ha a vállalkozás kifizetődő lesz, és kitermeli a további befektetések költségeit, rendezvényekkel is bővítenék a kalandok repertoárját – tudtuk meg a kalandparkot üzemeltető fiatal házaspártól.