https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1392
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Albis, Hegyközszentmiklós
Rovat: Hitélet
2019.09.25

Zenehónap az Érmelléken

Június zeneközpontú hónap volt az Érmelléki Református Egyházmegye életében. Kórusok vettek részt találkozón, a fiatalokat pedig zenetáborba várták.

Huszonhetedik alkalommal került sor az érmelléki egyházi kórusok találkozójára június 23-án. Ezúttal felnőttek kaptak teret az imádság legmagasztosabb formában való megszólaltatására, míg más alkalommal az ifjúsági énekkarok számára szerveztek hasonló találkozókat. A kiváló akusztikájú albisi református templom ideális helyszínnek bizonyult az esemény lebonyolítására, elöljáróban Darabont Tibor beszolgáló lelkipásztor hirdetett igét.

A részt vevő tizenhárom kórus két-két énekszámmal szolgált. Zsoltárokat, zsoltárfeldolgozásokat, spirituálékat, hozsánna és más egyházi énekeket adtak elő. Az elhangzottakat a Magyarországról érkezett Marczi Ernő kántor-karnagy, zenetanár értékelte.

A kórustalálkozót követő napon, június 24-én kezdődött a fiatalok számára kilencedik alkalommal megtartott zenetábor. A hatnapos hangszeroktatás ezúttal is a hegyközszentmiklósi termálstrandon zajlott. Több egyházmegyéből összesen hetvenen jelentkeztek az eseményre, és többféle hangszeres tudományt lehetett elsajátítani. Kiss Huba Ernő zenetanár, kántor a gitárpengetés titkaiba nyújtott betekintést, Ghitea Angéla kántor, zenetanár furulyából csalogatta elő a hangokat, Pop György kántor pedig a billentyűket érintő ujjaival szólaltatta meg a hangokat. Voltak teljesen kezdő zenészpalánták, de visszatérő táborozók is.

Az együttlét a hangszeres oktatáson túl számtalan csapatépítő, szórakoztató és értékhordozó tevékenységet is magában foglalt. Az esemény helyszíne fürdőzésre, lubickolásra is alkalmat adott. Ezúttal is megtartották a Ki mit tud? vetélkedőt, és mindenki lehetőséget kapott rá, hogy megmutathassa tehetségét, képességeit. Ez nem feltétlenül zenei produkció kellett hogy legyen.

Az egyházi jellegű zenélés mellett tág teret kapott a népzenével és népszokásokkal való ismerkedés is. A népi hangszerekkel is megismerkedtek a táborlakók, például a citerát és a havasi kürtöt hozzáértő meghívottak szólaltatták meg, ismertették a zeneszerszámok keletkezésének történetét is.

Napindítóként és -záróként környékbeli lelkipásztorok tartottak áhítatot. A táborzáró napon a hegyközszentmiklósi református templomban a gyerekek zenei műsorral mutatták be a tanultakat. Az istentiszteleten Árus László Csongor ottani lelkipásztor többek között a hangszerkíséretes éneklés különleges, Istent dicsőítő voltára hívta fel a figyelmet.