https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1401
Szerző: Borsi Balázs
Település: Szalacs
Rovat: Gazdaság, Közélet
2019.09.25

Már három úton is el lehet jutni Szalacsra

Miután 2016-ban átadták a Szalacsot Szilágypérrel összekötő, újjáépített utat, kedden újabb 7 kilométeres útszakaszt adtak használatba, amely Szalacsot a Szatmár megyei Érendréddel kapcsolja össze. Ezzel immár háromra nőtt azoknak a közúti folyosóknak a száma, amelyeken az észak-bihari nagyközség megközelíthető (a harmadik Ottomány felől).

A 7 kilométeres útszakasz jelképes használatba adását szeptember 24-én tartották meg Szalacson. Ebből az alkalomból Pásztor Sándor Bihar megyei RMDSZ-es tanácselnök mellett Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Papp Tibor, Érendréd és Nagy István, Érkörtvélyes polgármestere is megjelent Horváth Béla szalacsi polgármester meghívására. A helyszínen Pásztor Sándor tudatta, tervezik a negyedik összekötő út megépítését is, ez az Érkörtvélyes községhez tartozó Érvasaddal kapcsolja majd össze Szalacsot.

„Annak idején megígértük, és, mint látszik, betartottuk az adott szavunkat, összekötöttük Szalacsot Érendréddel. Dolgozunk azon is, hogy Érvasaddal, illetve Körtvélyes községgel is összekössük Szalacsot. Míg 2016-ig mindössze Ottomány felől közelíthettük meg a községközpontot, jelenleg már három, a közeljövőben pedig négy irányból is elérhetjük Szalacsot, ebből két útvonal a szomszédos Szatmár megyei településekkel kapcsolja össze a bihari községet – magyarázta Pásztor Sándor. – Amint látszik, kézzel fogható eredménye van annak, ha két önkormányzat és két megye jól együtt tud működni” – hangsúlyozta a helyszínen a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A szalacsiakank legfőképpen azért fontos a napokban elkészült út, mert ezen sokkal hamarabb érhetnek Nagykárolyba. Korábban csak Érmihályfalva felé kerülve, mintegy 50 kilométert megtéve lehetett eljutni a Szatmár megyei városba, most már Érendréd felé a közúti távolság szinte a felére csökkent. „Az út másik nagy haszna, hogy mivel ez a térség az egykori Érmellék mocsárvidéke, nagyon magasan áll a talajvíz, egy-egy esőzés után pedig a gazdák nagyon nehezen tudták a terményt hazahordani, miközben az út mentén több ezer hektár termőföld található. Így akár a szalacsiaknak, akár az endrédieknek vagy a vasadiaknak is nagyon hasznos ez az út” – magyarázta Horváth Béla, Szalacs község polgármestere. Hozzátette: az út alapozása és lekövezése előtt az is előfordult, hogy „traktor húzta a traktort”, a gazdák annyira nehezen tudtak hazajutni a szántőföldektől. Horváth Béla ugyanakkor tudatta, azért döntöttek a 7 kilométeres út teljes hosszának a lealapozása és lekövezése mellett, mert a rendelkezésükre álló forrásokból csak mintegy másfél kilométernyi szakaszt tudtak volna leaszfaltozni. Így viszont az út teljes hosszúságában jól járható, és nagyban megkönnyíti a környékbeliek közlekedését.

„Felújítottunk egy 40 kilométeres megyei utat, amely Tasnádról indul, és összeköti az Érmellék északi, Szatmár megyéhez tartozó részét Érendréden keresztül egészen Nagykárolyig. Erre az új útra rácsatlakozott elsőként a Szalacsot Szilágypérrel összekötő, most pedig a Szalacs–Endréd út” – mondta Pataki Csaba. A Szatmár megyei önkormányzat elnöke rámutatott: „Ezeknek az utaknak hatalmas gazdasági jelentőségük van egyrészt a több ezer hektár termőföldet megművelők és az itt élő egész közösség számára, másrészt tehermentesítik a főutakat”. Pásztor Sándor és Pataki Csaba hozzátette, ha a jövő évi helyhatósági választások után lehetőségük lesz rá, le is aszfaltozzák az utat.