https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1440
Szerző: Közlemény
Település: Körösjánosfalva
Rovat: Hírek, Közélet
2019.10.10

Körösjánosfalva: Hunyadi János szobrát állítják fel a dél-bihari szórványban

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok életre hívásakor eldöntötte, hogy a történelmi magyar egyházakkal és a helyi civil szervezetekkel karöltve emlékhelyeket hoz létre valamennyi dél-bihari magyarlakta településen. Körösjánosfalvára kerül a nyolcadik szobor.

A magyar érdekvédelmi szövetség Bihar megyei szervezete által kezdeményezett szoborállítási sorozat eredményeképpen Belényesben (itt Petőfi Sándor mellszobrát állították fel), Köröstárkányban (Bartók Béla), Magyarremetén (Szent László király), Várasfenesen (IV. Béla király), Belényesújlakon (II. Rákóczi Ferenc) és Belényessonkolyoson (Mátyás király) is létezik immár a dél-bihari szórványközösségeknek olyan emlékhelye, ahol méltó körülmények között hajthatnak fejet az ott élő magyarok nagyjainak emléke előtt. Ugyanebbe a sorba illeszkedik a Kisnyégerfalva közösségének már átnyújtott Bocskai István-szobormakett.

A magyar történelmi személyiségeket megformáló nyolcadik szobor a Fekete-Körös völgyében, Körösjánosfalván Hunyadi Jánosé lesz; a Deák Árpád szobrászművész által elkészített makettet szerdán délután adták át az RMDSZ Bihar megyei székházában. Szabó Ödöntől, a megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnökétől és Borsi Imre Lóránt ügyvezető alelnöktől Hunyadi János büsztjének kicsinyített mását Egyed Károly, a helyi RMDSZ-szervezet elnöke és Fenesi Ferenc református gondnok vette át.

Szabó Ödön hangsúlyozta, Hunyadi János szobrának felállításával a Belényesi-medencében immár valamennyi magyarlakta településen sikerül magyar emlékhelyet létrehozni, ezzel teljesül a Szövetség Bihar megyei szervezetének az a nyolc évvel ezelőtti vállalása is, amit a helyi közösségi igényekre válaszolva fogalmazott meg. „A szórványban élő magyarság megerősítése mindig is elsődleges feladataink közé tartozott. Meggyőződésünk, hogy a szórvány magyarság tagjainak kezét nem szabad elengednünk, nekünk építenünk kell az abszolút kisebbségben élő magyarokra, és hitükben, identitástudatukban kell erősítenünk őket. Ehhez járulunk hozzá azzal is, hogy olyan településeken, ahol eleddig semmilyen magyar vonatkozású szobor nem volt kihelyezve, nem volt egy hely, ahol a helyi magyarság ünnepelhet vagy fejet hajthat ünnepeink, emléknapjaink alkalmából, most már lehetőségük van a közösen kiválasztott személyiségek szobra köré összegyűlni” – mondta Szabó Ödön ügyvezető elnök.

„Azonosságtudatunk és keresztény hitünk megerősítése az egyik alappillére annak, hogy megmaradhassunk magyaroknak, és ez kiváltképpen érvényes azokra a kis magyar közösségekre, amelyek nagy román többség mellett élnek – hangsúlyozta Borsi Imre Lóránt ügyvezető alelnök, a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok főszervezője. – Az asszimiláció és az elvándorlás, a kettős, román–magyar identitás kialakulása mind olyan tényezők, amelyek gyengíthetik magyar közösségeinket. Nekünk az a feladatunk, hogy kultúránk megőrzése és népszerűsítése, hitünk megerősítése által segítsük a szórvány magyar közösségeket a megmaradásban.”

Körösjánosfalva képviselői köszönettel vették át a Hunyadi János szobormakettet, és tudatták, már elkezdődött a szoborállítás folyamatának előkészítése.