https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1450
Szerző:
Település: Nagyvárad, Monospetri, Székelyhíd
Rovat: Hitélet
2019.10.21

Koronagyűlés, imaóra, konferencia, koncert, búcsú

Őszi koronagyűlés

Október 24-én, csütörtökön 10 órai kezdettel szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az idei második koronagyűlést (papi továbbképzőt). Ebből az alkalomból Nagyváradra érkezik az egyházmegye papsága. A koronagyűlés a székesegyházban tartandó szentségimádással kezdődik, majd az egyházmegye és a plébániák aktuális ügyeit tárgyalják meg a résztvevők az Egyházmegyei Pasztorális Központban (Kanonok sor 13.)

 

Taizéi imaóra a Barátok templomában

Október 24-én, csütörtökön 19 órától „Nyugalmat talál lelketek.“ (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum a nagyváradi Barátok templomában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

Fiatal művészettörténészek konferenciája

Október 25–27. között a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében Nagyvárad ad otthont a Kárpát-medencei művészettörténeti kutatás egyik jelentős tudományos fórumának, a Fiatal Művészettörténészek VII. Konferenciájának. A másfél évtizedes hagyományú tudományos találkozót kétévente rendezik meg váltakozó, magyarországi és határon túli helyszíneken, idén először Nagyváradon. A háromnapos rendezvény programjában 54 előadás szerepel a művészettörténet szinte minden korszakából és ágazatából, köztük számos egyházművészeti és helyi témájú értekezés. A konferencia munkaprogramja október 25-én, pénteken 12 órakor kezdődik a nagyváradi vár E épületének első emeleti tanácstermében, és a következő nap végéig tart majd. A rendezvény utolsó napján, október 27-én, vasárnap a résztvevők megtekintik a város jelentős művészeti emlékeit, köztük a felújítás alatt álló római katolikus püspöki palotát, a székesegyházat, valamint az egyházmegyei gyűjteményeket és a várat. A konferencia nyitott munkaprogramjára minden szakmabelit és érdeklődőt nagy szeretettel várnak a szervezők.

 

Egyházzenei koncert a székesegyházban

Október 26-án, szombaton 19 órakor temesvári és nagyváradi művészek közreműködésével mutatják be a nagyváradi római katolikus székesegyházban Leopold Mozart Missa Solemnis in C című művét a szerző születésének 300. évfordulója alkalmából. Vezényel Walter Kindl, közreműködnek a váradi és a temesvári székesegyház kórusai.

 

Templombúcsú Monospetriben

Október 27-én, vasárnap tartják a monospetri Krisztus Király templom búcsúját. A 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Bakos Gábor érmihályfalvi segédlelkész.

 

Szentségimádás Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában

A hónap negyedik vasárnapján, október 27-én Székelyhídon és a vincés nővérek kápolnájában lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.