https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1459
Szerző: Molnár Judit
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2019.10.23

Évadkezdés felújítás és emlékév jegyében

Társbérletben kezdődik az idei évad a Nagyváradi Állami Filharmóniában, hiszen a színház színpadának átépítése miatt mindkét társulat a filharmónia vendéglátását fogja élvezni. Meleg Vilmos főigazgatót és Foica László művészeti igazgatót kérdeztük.

A nagyváradi filharmónia főigazgatójaként harmadik évadát kezdő Meleg Vilmos örömmel közölte, hogy eljutottak az intézmény belső felújításának harmadik szakaszába, s talán még ennél is örvendetesebb, hogy rövidesen kezdődhet a külső renoválás.

– Mielőtt rátérnénk az idei évad munkálataira, kérem, foglalja össze az eddig megvalósult változásokat, vagyis a betervezett munkafolyamat első két szintjét!

– Még menedzserelődöm, Tódor Albert igazgatása alatt tették rendbe a vízelszívót, ami nagyon sokat számított a második évben végzett legfontosabb munkálatnál, az alagsor művészeti próbatermekké való átalakításakor. Ezt megelőzően az első évben megújult a lépcsőház, vagyis a falakat kifestettük, a lépcsőket rendbe hozattuk, a művészek fotói felkerültek a falra, és változtattunk a műsorfüzeten is: tömörebb lett és ingyenes. A második évben szereltük fel a korszerű nagy vetítőt, ezt a most szeptember elején megrendezett filmnapokon is használtuk. Az említett harmadik fázishoz sorolnám a terem felújítását, ennek során ki kellett szedni a székeket, de az eredmény egyértelműen indokolja a nagy erőfeszítést. Szerettem volna, ha az erkélyen az első két sort valamiképpen meg lehetett volna emelni, mert a korlát mintha gátolná a látást, de azt mondták, hogy csak két sort nem lehet megemelni, át kellett volna építeni az egész erkélyt. És az ellen az érv ellen, hogy a zenebarátok nem nézni jönnek a koncertre, hanem hallgatni, nem volt mit mondanunk.

– A teremfelújítással a belső munkák be is fejeződnek?

– Nem, dehogy. Egyelőre még várat magára a rég esedékes lift és a mozgássérültek számára berendezett mellékhelyiség, de már megkezdtük a negyedik fázist, a színpad mögötti öltözők komfortosítását. Jó érzéssel tölt el, hogy a megyei tanácstól nagy segítséget kapunk, ezáltal is bizonyítva hitvallásunkká lett elképzelésünk igazát, miszerint közönségünk, a váradiak közösségének szerves része, megérdemli a lehetőségeinkhez képest nyújtandó maximumot.

– Említette, hogy a most kezdődő évad kissé túlzsúfolt lesz, a két színtársulat időleges „vendégeskedése” miatt. Sikerülni fog megoldaniuk a torlódást?

– A színpad felújítása miatt kerül sor a költözésre, a felkérés a megyei tanácstól jött, én pedig kötelességemnek éreztem elfogadni, különösen azért, mert évekkel ezelőtt, a színház épületének munkálatai miatt, épp az én igazgatásom idején, a Szigligeti Társulatot befogadta a filharmónia, ha jól emlékszem, két évadon át. Tiszteletben tartjuk a felkérést azzal a reménnyel, hogy meg fogunk tudni egyezni, elsősorban az előadások napirendjét illetően. A mi számunkra a társbérlet azt is jelenti ugyan, hogy elesünk a terem bérbeadásának a bevételétől, amit leginkább a hangszerek karbantartására vagy újak vásárlására fordítottunk, ám reméljük, ez sem okoz majd súlyosabb gondokat.

– A pénzzel kapcsolatosan az is érdekelne, változnak-e a jegy- és bérletárak?

– Igen, a bérletárak az infláció mértékében, a jegyek pedig 5 lejjel nőttek kategóriánként. Lesz olyan bérletünk, amelynek az ára jóval magasabb lesz, ám a tulajdonosnak, ha valami közbejön, és nem ér el a hangversenyre, akkor nem kell koncert előtt bejelentenie ezt, az olcsóbb bérleteknél viszont az lesz a kérésünk, ha nem tudnak megjelenni, akkor szóljanak, hogy az ő helyeiket arra az estére eladhassuk. S még az is ide tartozik, hogy a vendégművészek fellépési díjai nagyot ugrottak, márpedig vendégművészek nélkül nem tudjuk az évadot megtartani.

– Miután jelképesen megoldottuk a művészi élmény anyagi vonzatait, térjünk át az idei évad hangversenyműsorára. Foica László művészeti igazgatót kérdezem, hogy az összeállításban mennyire érvényesült a 2020-as emlékév, Beethoven születésének 250. évfordulója?

– Az évadot szeptember 19-én kezdjük sokak kedvencével, Carl Orff Carmina buranájával. Az idei évadban is 38 koncertünk lesz, bár egyelőre még csak az első három hónap műsorrendje „kőbe vésett”, de olyan rég nem hallott zeneműveket sikerült műsorra tűznünk, mint Grieg, Brahms, illetve Rahmanyinov zongoraversenye, Elgar, Mendelssohn, Goldmark és Bruch hegedűre írott műve. Halottak napja előtt Haydn-rekviem lesz, Románia nemzeti ünnepe előtt pedig többek között Enescu és Liszt román vonatkozású műve is elhangzik. December 5-én operagála lesz, 19-én karácsonyi hangverseny, végül pedig Beethoven műveinek szellemisége értelmében, vagyis a finálé maradandó hatásában bízva, az emlékévet november 21-én a Karfantáziával és a IX. szimfóniával indítjuk. December 12-én pedig, Haydn gordonkaversenye előtt Beethoven István király nyitányával kedveskedünk zenekedvelő közönségünknek remélve, hogy az idei évadban is egyre többen jönnek majd meghallgatni kedvenc szerzőik műveit, az ismert szólistákat és/vagy karmestereket, illetve várják a sorra kerülő találkozást olyan művekkel, melyeket esetleg eddig még nem ismertek, nem hallottak.