https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=153
Szerző:
Település: Nagyszalonta
Rovat: Hírek
2018.04.11

Hídavatás Biharban

A Hídavatás című projekt első előadását március 14-én mutatta be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese az Arany János-emlékév alkalmából a Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű nevelési program keretében. A projekt megvalósításában az Arany János Művelődési Egyesület, az Arany János Elméleti Líceum, a Nagyszalontai Városi Önkormányzat, és a Zilahy Lajos Művelődési Ház voltak a Szigligeti Színház partnerei. A projekt több Bihar megyei településen is folytatódik.

A mintegy ötvenfős együttes munkájából megszületett előadásban közreműködtek a nagyszalontai Toldi néptáncegyüttes és a Galagonya néptáncegyüttes táncosai, valamint a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum diákjai, az Aranycore Zenebajnokság résztvevői, akik Arany János Örökség című versét zenésítették meg, emellett a jelenlévők hallhatták még a Mátyás anyja és a Vörös Rébék című balladákat is – szintén a szalontai diákok előadásában. A Toldi néptáncegyüttes moldvai és dél-alföldi, a Galagonya tánccsoport pedig kalotaszegi táncokat mutatott be. A produkció létrejöttén a Nagyvárad Táncegyüttes és a Szigligeti Társulat munkatársai közösen dolgoztak együtt. A diákok munkáját Firtos Edit és Brugós Anikó segítette, a táncok összeállítása Forgács Zsombor, Brugós Sándor és Szabó Mercédesz, a gyermekjátékok összeállítása pedig Szerefi Ilona munkáját dicsérték.

A hajdúvárosban a Zilahy Lajos Művelődési Házban teltház előtt mutatták be az előadást. A nézők vastapssal jutalmazták a színpadra lépő tehetséges fiatalokat.

A szalontai premier azonban csak bevezetője volt annak a programsorozatnak, amelyet a Nagyvárad Táncegyüttes Bihar megyében megvalósít. Folytatódik a munka, hiszen a mihályfalvi, székelyhídi, margittai, belényesi és nagyváradi iskolákban és e települések amatőr néptáncegyütteseinél is lelkesen készülődnek az előadások bemutatására, melyekre a következő hónapokban kerül sor.

A Hídavatás projekt eredményeként megszületett előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.