https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1634
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2020.01.09

Csaba királyfi – rockopera Nagyváradon

Nagyváradon is bemutatják G. Nagy Ilián Csaba királyfi című székely nemzeti rockoperáját január 18-án, szombaton 15 és 19 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában. FRISSÍTÉS: a meghívók január 10-én, pénteken elfogytak.

A két előadás az RMDSZ által szervezett Magyar Kultúra Hete programsorozat része, erről csütörtökön Szabó József, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, és G. Nagy Ilián, a rockoperája szerzője beszélt. Amint elhangzott, az ingyenes meghívókat az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában holnaptól, január 10-étől kezdve 10 és 15 óra között igényelhetik az érdeklődők. A művelődési ház 750 férőhelyes, az előadásokon a pedagógusokkal történt egyeztetések után diákok is részt vesznek, így a terem már félházas, így felmerült egy későbbi, szabadtéri előadás ötlete is, mondta Szabó József. A fellépések szervezője egyébként a Tudás Alapítvány, partnerei a váradi RMDSZ-szervezet és Hajdú-Bihar megye közgyűlése.

A 18-i esemény „nemcsak szimbólum, hanem maga az élet” – mondta Bulcsu László, aki a két megye kitűnő a kapcsolatát is említette, s hozzátette: a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatnak az volt a legfontosabb, hogy a felajánlott programot, ami „nagy mű”, elhozza Nagyváradra.

Megjelenésétől kezdve nagy érdeklődés övezi a Csaba királyfi című rockoperát, árulta el G. Nagy Ilián. Felidézte a gyergyószárhegyi kastélyban, a csíksomlyói Nyeregben, a Pécsen, Debrecenben és szülővárosában, Püspökladányban megtartott bemutatókat is. Mint mondta, Csaba királyfi a magyar politika egyik jeles alakja, a rockopera pedig az Attiláétól Álmos koráig tartó időszakot öleli fel, mely a magyar történelemnek kevéssé ismert része. A szerző azt is elárulta: a rockoperában az összetartozás jegyében a sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, kolozsvári színészek, operaénekesek és rockénekesek mellett fellépnek a debreceni Hajdú Táncegyüttes művészei is.