https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1664
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Gazdaság
2020.01.28

Megújulhat a pénzügyi palota

Többek között a megyei önkormányzat új székhelyének szánt egykori pénzügyi palota felújításának költségeit hagyták jóvá a Bihar Megyei Tanács kedden megtartott rendes ülésén.

A tanácstagoknak 16 napirendi pontról kellett dönteniük, ezek között szerepelt a Fő utca 35. szám alatt álló palota (sokáig a járóbeteg-rendelő intézet) felújítása is. A terveket Cristian Puşcaş, a Novartis cég képviselője mutatta be, és a felmerült kérdésekre is válaszolt – például, hogy szükséges-e a statikai megerősítés. A felújítás költségét áfával 31,5 millió lejre becsülik. Az engedélyek megvannak, s hamarosan kiírják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

Jóváhagyták a Körösvidéki Múzeum berendezésének folytatásához szükség határozattervezeteket is, illetve két út megyei jelentőségű úttá való nyilvánítását is, erre a felújítás miatt van szükség, tudtuk meg Pásztor Sándor tanácselnöktől.

Hosszas vita előzte meg a döntést, miszerint a beruházások költségeinek fedezésére 50 millió lejes hitelt vesz fel az önkormányzat, ezt végül a Nemzeti Liberális Párt önkormányzati képviselői nem támogatták. Ugyanezen az ülésen hagyták jóvá az áfa 20 százalékának visszaosztásából származó összegek szétosztását is az egyes települések között.