https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1694
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet
2020.02.11

Váradon jártak a meteorológiai ügynökség képviselői

DUMITRU ŢIPLEA prefektus társaságában tartott ma sajtótájékoztatót ELENA MATEESCU, az Országos Meteorológiai Ügynökség igazgatója és SILVIA BARBU, a Bánság-Körösvidéki Regionális Meteorológiai Központ vezetője.

A sajtótájékoztatót szó esett az ügynökség Bihart megyei fejlesztéseiről, és arról az esetről, mely a prefektúra kollégiumának múlt heti ülésén kavart nagy port. Akkor ugyanis a prefektus kérdőre vonta Cristina Chioreant, a váradi meteorológiai állomás munkatársát, amiért csupán elsőfokú (sárga) vészjelzést adtak, közben súlyos károkat okozott a vihar. A tisztségviselő arra hivatkozott, hogy a váradi mérőállomások adatait ők csak leolvassák és továbbítják, értékelésre nincs felhatalmazásuk, és csak a temesvári előrejelző központtól kapott információk alapján adhatnak ki figyelmeztetést. Ezt követően a munkakörülményekre és az alacsony fizetésekre is panaszkodott.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azon a bizonyos napon az adatok alapján a sárga jelzés kiadása volt a helyes eljárás, ezt ugyanis csak a másodpercenként 25 méteres sebességű szélerősség esetén változtathatják másodfokú (narancssárga) jelzéssé. Mint elhangzott, bár a szél fákat döntött ki és tetőt is tépett le, a műszerek 22 m/s-os maximális szélerősséget mértek, nem érte el tehát az említett határértéket. Elena Mateescu ugyanakkor azt is elmondta, a váradi állomás vezetőjét nem éri retorzió a történtek miatt. Az is kiderült, hogy Biharban korábban sem volt meteorológiai előrejelző központ, az itteni adatok alapján Kolozsváron, illetve Temesváron készítik az előrejelzéseket.

Mint elhangzott, Nagyváradon két meteorológiai radar van, de csak az egyik, az Aradi úti működőképes, a másikat, amelyik Oncsán van, 2009 óta nem használják, mivel műszaki paraméterei nem megfelelők.

Az intézmény országos vezetője beszámolt az ügynökség létrehozásáról és fejlesztéseiről, valamint azt is elmondta: további fejlesztéseket terveznek a nemzetközi standardoknak megfelelően. Megtudhattuk, hogy Bukarest ad majd otthon az első, európai jelentőségű mezőgazdasági meteorológiai regionális központban.

A fejlesztések Bihar megyei részét a prefektus összegezte, eszerint Nagyváradra egy újabb, korszerű meteorológiai radart telepítenek, és öt újabb automata mérőállomást létesítenek, kettőt Nagyvárad és az Arad megyei Köröskijenő között, egyet Pusztahollód vagy Nagybáród környékén, egyet-egyet pedig Tataros és Margitta közelében. Az ügynökség vezetője elmondta, hogy a radar költségét ötmillió euróra becsülik, de egy országos program keretében az országban lévő mind a hét radart kicserélik, egy állomás telepítése pedig 15-20 ezer euróba kerül.