https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1699
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Közélet
2020.02.13

Kedvező tanügyi változások várhatók

A tanügyi törvény módosításairól beszélt ma Nagyváradon SZABÓ ÖDÖN Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, a módosítások egyik kezdeményezője.

A módosításokat döntő házként fogadta el a szenátus, és ha Klaus Iohannis államfő kihirdeti, a változtatások életbe lépnek, mondta Szabó Ödön. A képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke azt is elmondta: többen dolgoztak a módosító javaslatokon – Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátort említette név szerint –, és egyeztettek a pedagógus- és diákszervezetek képviselőivel, valamint a gazdasági élet szereplőivel, utóbbira a duális, illetve a szakképzések miatt volt szükség.

A változtatások között szerepel például, hogy a jelenlegi kettő helyett négy csoportot hozhatnak létre az egyes osztályokon belül. Ennek főleg a szakképzésben lesz nagy szerepe, mert lehetővé teszi, hogy a diákok valóban olyan szakmát tanuljanak, amivel később elhelyezkedhetnek, s ne legyen túlkínálat egy területen. Ez a változás egyébként a művészei képzést is érinti, lehetővé teszi, hogy a szaktantárgyakat kisebb csoportokban tanulják a diákok.

A módosítások azt is lehetővé teszik, hogy az eddigi 75–25 százalékos arány helyett 65–35 százalékos arányban fordítsák idejüket a pedagógusok a tananyag leadására, illetve annak elmélyítésére.

Az országban körülbelül 30, úgynevezett egész hetes óvoda működik, ahol a gyermekeknek éjszakai alvási lehetőséget is biztosítanak. Ezek szabályozásán a gyermekek érdekében változtattak, mivel a szakemberek szerint a kicsik elhagyásként élik meg, ha csak ritkán lehetnek szüleikkel, mondta a képviselő. A jövőben az ilyen óvodákban csak akkor alhatnak ott a gyermekek, ha mindkét szülőjük éjszakai műszakban dolgozik, illetve betegség vagy haláleset történt a családban.

A képviselő beszélt a törvény egyéb változtatásairól, például a magyar nyelvű egyetemi felvételi lehetőségéről, a meleg ebéd vagy az after school programok bevezetéséről, ezekről bővebben itt https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/122032-elfogadtak-az-rmdsz-javaslatat-meleg-etel-es-delutani-oktatas-lesz-minden-iskolaban olvashatnak.