https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1849
Szerző: Máté Zsófia
Település:
Rovat: Hírek
2020.03.24

Valódi kijárási tilalom szerdától

Tényleges kijárási tilalom lép érvénybe március 25-től: az idősek egyáltalán nem hagyhatják el a lakást, az önkéntes vagy hatósági karanténban levőket elektronikusan nyomon követik. A hadsereg is részt vesz a rendelkezések betartatásában.

Rendkívüli tévés nyilatkozatban jelentette be Klaus Iohannis államelnök, hogy további szigorítások életbe léptetését kívánja meg a járványügyi helyzet. Munkába menni, a szükséges bevásárlásokat elvégezni, a halaszthatatlan egészségügyi beavatkozások vagy a családban történt haláleset miatt, idős hozzátartozó vagy gyermek gondozására, illetve kutyát sétáltatni továbbra is szabad az utcán közlekedni reggel 6 és este 10 között. Éjszaka viszont a munkaadó igazolása, illetve saját felelősségre kiállított nyilatkozat szükséges a kinn tartózkodás megokolására. Amint Iohannis fogalmazott: ami eddig ajánlás volt, ezentúl kötelező lesz.

A szigorított intézkedésekről ma éjfélig újabb katonai parancsot ad ki a belügyminiszter.

Az államelnök bejelentette még, hogy – elsősorban saját védelmük érdekében – a 65 évnél idősebbek semmilyen okból sem hagyhatják el a lakásukat. Az önkéntes, illetve a hatósági vesztegzár alatt lévőket pedig elektronikus eszközökkel fogják nyomon követni. Ennek a módjáról többet nem mondott az elnök.

Klaus Iohannis a bejelentését megelőzően a kormányfővel, a belügyi, az egészségügyi és a védelmi tárca vezetőjével tanácskozott. Abban állapodtak meg, hogy a hadsereget is igénybe veszik a kijárási tilalom és a vele kapcsolatos egyéb intézkedések betartásának ellenőrzésébe.

 

UPDATE

Ludovic Orban miniszterelnök mai esti beszédében cáfolta, hogy a 65 év felettieknek egész nap tilos lesz elhagyniuk lakásukat. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy kijelöljenek egy időintervallumot, amikor az idősek elintézhetik például a  bevásárlást úgy, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak.