https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1892
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Hírek, Gazdaság
2020.03.28

Megkönnyítik a kényszerszabadságolás kifizetését

Pénteken délután videókonferencián vett részt Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója, aki a kényszerszabadságolással kapcsolatos újabb intézkedésről tájékozatta lapunkat.

Jó hírekről számolt be Békési Csaba a Violeta Alexandru munkaügyi miniszterrel megtartott videókonferencia után, ezeknek azonban még meg kell jelenniük a Hivatalos Közlönyben. Az igazgató azt kérte: kövessék a foglalkoztatási ügynökség Facebook-oldalán megjelenő híreket, ott azonnal tájékoztatnak majd a 30. számú sürgősségi kormányrendelet módosításainak megjelenéséről.

A könnyítések

Az alább leírt könnyítések tehát a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után, várhatóan már hétfőn életbe lépnek.

Mindazoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a szükségállapot életbe lépése után fel kellett függeszteniük a tevékenységüket, vagy például gazdasági, műszaki okok miatt meg kellett szakítaniuk vagy csökkenteniük kellett a termelést (a Munka Törvénykönyvének 52. cikkelye első bekezdésének c. pontja alapján), és kényszerszabadságra (șomaj tehnic) küldik alkalmazottaikat, lehetőségük van kérvényezni, hogy a kényszerszabadság idejére a foglalkoztatási ügynökség kifizesse az alkalmazottaknak járó bér 75 százalékát.

Az ehhez szükséges típuskérvényt a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után elkészítik, s a kérvény alapján az ügynökség legtöbb 15 napon belül kifizeti a szükséges összegeket, a munkáltatónak pedig három napon belül ki kell adnia a munkabéreket.

Nagyon fontos követelmény azonban, hogy kényszerszabadságolást jelezzék az alkalmazottakat nyilvántartó adatbázisban, a Revisalban, enélkül az ügynökség nem fizethet, szögezte le Békési Csaba.

Az igazgató azt is pontosította, hogy ez az előírás a munkáltatókra érvényes, az egyéni vállalkozóknak (PFA, ÎI) a Megyei Kifizetési és Szociális Ellenőrző Ügynökséghez (AJPIS) kell fordulniuk szükség esetén.

Arról érdeklődtünk, hogy mi a helyzet a határon át ingázók esetében, s Békési Csabától megtudtuk, hogy amennyiben román állampolgárok és romániai munkaszerződésük van, az előírás rájuk is vonatkozik.

A kényszerszabadságolásról a 0259/977-es  telefonszámon, illetve a bihor@anofm.gov.ro e-mailcímen is kérhetnek tájékoztatást

 Visszaéléseket is megakadályoztak

Az igazgató elmondta, hogy az ügynökég Facebook-oldalán egy kisfilmet is közzétett már, s várhatóan egy újabb is következik, a tapasztalatuk ugyanis azt mutatja, hogy egy filmet többen megnéznek, mint ahányan elolvasnak egy írásos tájékoztatást. Ebben közzétette telefonszámát (0724/277–288) is. Mint mondta, csak csütörtökön több mint 1200 hívást kapott, de továbbra is kéri, forduljanak hozzá, s amiben csak tud, segít.

Visszaéléseket is sikerült megakadályozniuk, tudtuk meg az igazgatótól, többen ugyanis tömeges elbocsátására készültek, azaz munkavállalóik legalább tíz százalékát el akarták bocsátani, ami jelen helyzetben társadalmi felelőtlenség, ezeket sikerült kényszerszabadságolássá változtatni.

Békési Csaba azt is elmondta: ezúton is kéri a munkaadókat, hogy a jelenlegi helyzetben döntsenek felelősen, ne bocsássák el a nehezen megszerzett munkaerőt, inkább a kényszerszabadságolást válasszák, hiszen ez nekik semmilyen költséget nem jelent, és az alkalmazottaknak is nagyobb bevételt jelent bérük 75 százaléka, mint a munkanélküli segély.

Bihar megyében egyébként már több mint 20 000 munkaszerződést függeszettek fel ideiglenesen, ezek közül több mint ötszázat a hét utolsó munkanapján, pénteken.