https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1955
Szerző: Máté Zsófia
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2020.04.03

Lázmérést vezetnek be majd a nagyobb váradi cégeknél

Videós sajtótájékoztatón beszélt az elmúlt heti és a közeljövőben következő járványvédelmi intézkedésekről ILIE BOLOJAN nagyváradi polgármester és GHEORGHE CARP doktor, kórházigazgató, a megye kórházainak koordinátora.

A bihari megyeszékhely polgármester megköszönte Nagyvárad lakóinak, hogy túlnyomó többségük megértette és betartja a járvány terjedését gátolni hivatott rendelkezéseket. Az elöljáró röviden összefoglalta, hogy a helyi önkormányzat és az alárendeltségébe tartozó intézmények – például a Szociális Ellátási Igazgatóság – az elmúlt héten mivel támogatták a szükségállapot miatt segítségre szorulókat, az időseket, a kórházak működését. Ezekről honlapunkon rendszeresen beszámoltunk mi is, csakúgy, mint a rendvédelmi és katasztrófavédelmi hatóságok napi tevékenységéről a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzésében.

Ilie Bolojan bejelentette, hogy a városi vészhelyzeti bizottság mai ülésén azokról az intézkedésekről döntöttek, amelyek lehetővé teszik, hogy a legszükségesebb területeken továbbra is folytatódjon a munka. Ezek szerint április 13-tól kezdve bevezetik az 50 főnél többet foglalkoztató cégeknél és közintézményeknél, hogy váltáskor a munkára jelentkezők testhőmérsékletét mérjék (érintés nélküli hőmérővel). A lázasnak mutatkozó munkavállalót hazaküldik, és a szakemberek később megvizsgálják. Tesztelni fogják továbbá a piacokra járókat is.

Ezzel az intézkedéssel naponta tízezreket ellenőrizhetnek, és gyorsabban kiszűrhetik a fertőzésgyanúsakat. A már rendelkezésre álló eszközök mellé további 2000 infravörös hőmérőt rendelt a váradi önkormányzat, az akció kezdetére a szállítmány megérkezik.

Nagyváradon fertőtleníteni fogják a gyalogos közlekedést szolgáló köztereket – közölte még a polgármester. A villamos- és buszmegállókról, illetve a piacok bejáratáról van szó. Ilie Bolojan hozzátette: az utcákat nem fogják mosni, mert tudomása szerint nem hatásos ez a módszer a vírus ellen, inkább ennek az árát is a kórházi védekezésre költik. Igyekeznek feltölteni a készleteket a szükséges felszerelésekkel. Úgy véli ugyanis, hogy rövidesen megnő a fertőzöttek száma.

Gheroghe Carp tudatta, már napi 100 tesztet végeznek el az új koronavírus-fertőzést kimutató PCR-berendezéssel, s legkésőbb két hét múlva egy második gép is érkezik Váradra. Először a kórházi személyzetet tesztelték, hogy ne veszélyeztessék a pácienseket. Elmondta azt is, amit már közöltünk, hogy a megyei kórházba újonnan beutaltakat is tesztelik. A meggyógyult pácienseket pedig csak két egymás utáni negatív vírusteszt megléte után fogják kiengedni a kórházból.

Jelenleg 43 igazoltan vírusfertőzött beteg van Biharban, kórházban 69 személyt ápolnak, és a gyógyultak száma továbbra is kettő. Az intézményben 900 beteg ellátására elegendő vírusellenes gyógyszereik vannak  – zárta a tájékoztatást Carp doktor.