https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1973
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Hírek, Agrárvilág
2020.04.06

Online kérhetik a területalapú támogatást

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt április 6-tól, mától kezdve online kérhetik a gazdák a területalapú támogatást, tájékoztatott a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége.

Az ügynökség megyei és helyi kirendeltségein a 2020-ra vonatkozó kifizetési kérelmeket, elszámolásokat, láttamozásokat szintén online intézik.

Az egységes területalapú támogatás igénylésekor vagy módosításakor mellékelni kell a személyi igazolvány vagy útlevél másolatát, adóbejegyzési igazolást, és igazolni kell a bankszámla meglétét is. Azokat az iratokat, melyek azt igazolják, hogy a földterület a gazda rendelkezésére áll, a gazdának kell küldenie, az ügynökség megyei és helyi kirendeltségei kérhetik a mezőgazdasági nyilvántartás alapján kiállított igazolásokat a polgármesteri hivataloktól.

Az állattartók szintén online küldhetik az igényléseket, a nekik szükséges igazolásokat ők vagy az Országos Állattenyésztési Ügynökség megyei kirendeltsége küldheti el a kifizetési ügynökségnek.

A mezőgazdasági életjáradék folyósításához szükséges iratokat szintén online várják, akárcsak az állatjóléti támogatáshoz szükséges kérvényeket és igazolásokat, a gázolaj-támogatáshoz szükséges formanyomtatványokat pedig e-mailben küldik ki az érintetteknek.

A gazdáknak egy külső, FTP-szervert bocsátanak rendelkezésükre, ahova feltölthetik majd a szkennelt dokumentumokat, az ügynökség alkalmazottai innen töltik majd le ezeket. Bővebb tájékoztatást itt találnak.