https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2021
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Székelyhíd
Rovat: Közélet, Sport, Szomszédoló
2020.04.14

Futás és jótékonykodás

Február utolsó vasárnapján több lelkes futó indult el Debrecenből Székelyhídra. A sportolást jótékonykodással kötötték egybe, felkeresték az érmelléki kisvárosban működő Gyermek Jézus Otthon lakóit.

A finn kezdeményezésű Yours Truly Nemzetközi Futás keretében immár hatodik alkalommal tették meg a Debrecen és Székelyhíd közötti távot magyarországi futók és a gyermekotthon lelkes támogatói. Az esemény főszervezője kezdetek óta dr. Major Tamás. Elmondása szerint ő 2005-ben ismerkedett meg Böjte Csaba ferences szerzetessel, akkor egy motoros csoporttal látogatott el a dévai gyermekotthonba.

A futók reggel startoltak a debreceni Megtestesülés plébánia elől, és délután közel ötvenen érkeztek meg a székelyhídi Stubenberg-kastélyba. Nagyfalusi Éva otthonvezető és segítői már előre készültek a vendégfogadásra, finom ételekkel várták őket, előző nap százszámra töltötték a káposztát. Az otthonban lakó gyermekek a városhatáron várták az érkezőket, onnantól együtt tették meg az utolsó szakaszt.

Lehetett jelentkezni az egész táv megtételére, de akadtak, akik 25, 10 vagy annál kevesebb kilométernyi kocogást vállaltak. Az 50 kilométert elsőnek a 47 éves Gábori László teljesítette, 4 óra 40 perc alatt ért a célba. Ezzel a teljesítménnyel bő egy órával megelőzte az utolsó befutót. Kérdésünkre elmondta, hogy fiatalabb korában nem sportolt. Nyolc évvel ezelőtt határozta el, hogy változtatni fog életmódján, a most 85 kilogramm súlyú futó akkoriban 115 kilót nyomott. Nem csupán ő okozott meglepetést, Nagykéri György, Őri Nóra és Tóth Péter a visszautat is futva tette meg. Embert próbáló elhatározás volt ez a részükről, az erős szél mellett az éjszakába hajló sötétség és a szitáló eső is nehezítette útjukat. Az meg külön megsüvegelendő, hogy a gyermekotthonba most másodszorra látogató Nagykéri György már betöltötte a 63. életévét.

A sportembereket megérkezésükkor forró teával kínálták a kastély árkádja alatt. Teaszürcsölgetés közben a begörcsölt izmokat gyúrták, nyújtották, lazították. Szusszanásnyi pihenő után a kísérő autók csomagteréből előkerültek az ajándékok is, amelyeket a futók és baráti körük ajánlott fel a gyermekotthonnak. Mielőtt gyűjtésbe fogtak volna, egyeztettek Nagyfalusi Évával, hogy mire lenne leginkább szükségük. Így a csomagokba indulás előtt a tartós élelmiszerek mellett főként tisztítószerek, mosóporok kerültek.

A frissítő fürdő után az adakozó kedvű futók jó étvággyal ülték körül az asztalokat. A baráti beszélgetés során az ígéret is elhangzott, hogy jövőre ismét eljönnek.