https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2062
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek, Gazdaság
2020.04.20

Virtuális vásártér

Híd a hagyomány és az új között

Több éve segíti a kézműveseket és őstermelőket a virtuális világban egy nagyváradi kezdeményezés, a www.yatta.ro honlap, ahol az eladók és a vevők egymásra találhatnak. A szükségállapot bevezetése óta megnőtt az érdeklődés a szolgáltatás iránt, a tervezett vásár helyett pedig online fesztivált indítottak a honlap Facebook-oldalán, árulta el az oldal tulajdonosa, Herman Noémi.

Mindannyiunk életét átformálta a COVID-19 világjárvány, de míg sokunknak például a vásárok, fesztiválok lefújása annyit jelent, hogy kevesebb a vásárlási, kikapcsolódási lehetőségünk, addig a kézművesek, őstermelők számára ez bevételkiesést okoz, a megélhetésüket veszélyezteti. Számukra is felértékelődött az online kereskedés, a vevők pedig azt is tudhatják, hogy amikor helyi, egészségesebb terméket vesznek meg, a termelőket, kézműveseket is segítik abban, hogy folytathassák a munkát.

A http://www.yatta.ro/ oldal elindítására 2017-ben nyertek európai uniós támogatást a kezdeményezők a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségtől (AFIR), és körülbelül egy évbe telt, míg elkészült az oldal, mivel úgy tervezték, hogy bármennyien is csatlakozzanak, minden termékfotó feltölthető legyen. „Egy olyan weboldalt akartunk készíteni, ami a kézműveseknek és a helyi termelőknek online vásárteret biztosít. Meg kell ismerniük, meg kell szokniuk a kézművesek az online világot. Van, aki nagyon ügyes, és már Amerikának, külföldnek árul, és van, aki még csak most kezdi” – magyarázta Herman Noémi, az oldal tulajdonosa.

Az oldalra bérletet lehet váltani, van féléves és éves bérletük, a kézműves vagy a helyi termelő ennek fejében korlátlan mennyiségű terméket tehet fel, az oldal tulajdonosa pedig népszerűsíti ezeket a közösségi oldalakon.

Tavaly a váradi majálison megszervezték az első Yatta-vásárt is, mert fontosnak tartották, hogy személyesen is megismerjék egymást. Sikerült olyan kézművesek is elhívni, akik eddig még nem jártak Nagyváradon. Idénre is terveztek vásár, csakhogy a szükségállapot kihirdetése közbeszólt, ezért más megoldást kellett találniuk.

Vásár helyett online fesztivál

A kézművesek legtöbbje egyedi termékeket készít, és karácsony után már a húsvéti, nyári vásárokra dolgoznak. Nekik ezek a vásárok jelentik a fő bevételi forrást, hiszen minden hétvégén mennek valahová.

„Az egyedi termékek lassabban készülnek – mondta Herman Noémi –, de mostanra már felhalmozódott a készlet, és úgy éreztem, ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell, nem hagyhatjuk őket cserben. Először is kinyitottuk a Yattát, mindenkinek ingyenessé tettük, aki eddig nem próbálta ki, az most megteheti. Második lépésként pedig még hangsúlyozottabban népszerűsítjük a termékeket, online fesztivált szervezünk most, addig, ameddig ez az őrült helyzet tart, és ameddig nem szervezhetők vásárok.”

A visszajelzések jók, mint mondta, ebben a pár hétben sokan rájöttek, hogy nagyon egyszerű használni a weboldalt, nagyon könnyű feltölteni rá. Akiknek a román nyelv nehézséget jelent – a honlap magyar és román nyelvű –, azoknak segítenek fordítani, a váradiaknak akár a fotózásban is tudnak segíteni.

Az online fesztivál a Facebook-oldalukon kezdték el szervezni. Azt kérték a kézművesektől, hogy a már elkészült minden termékükről küldjenek fotót, s a szervezők mindennap két kézműves tíz termékét a Facebook- és az Instagram-oldalukon is bemutatják, és hangsúlyozottabban reklámozzák. „Nem tudjuk, hogy nyáron engedni fognak-e bármilyen fesztivált vagy vásárt megtartani, úgyhogy amíg szükség van a virtuális vásárra, igyekszünk mindent megtenni a kézműves partnereinkért” – árulta el az oldal tulajdonosa. Hozzátette: „Ezekkel a kézművesekkel tudjuk megőrizni az identitásunkat, kultúránkat, hidat képeznek a tradicionális és az új között. Abba, amit elkészítenek, beletesznek újat is, de a régi népi motívumok jelentik az alapot, s ez fontos a mai világban”.

A kínálat még bővíthető

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kézműves termékek közül az ékszerek mellett a kisbabáknak, gyermekek készítettek a legnépszerűbbek. „A játékkésztésnek nagyon nagy hagyománya van a magyar kultúrkörben. A régi darabokat kicsit újragondolva modern babákat is készítenek, egyedi babák, egyedi játékok születnek. Az ékszereknél rengeteg az ötlet, a szín, a dizájn, és ebben az időszakban nagyon sokan készítenek női táskákat. Talán a legkülönlegesebb Antal Hajnal, ő az a kézműves, aki papírból készít táskákat, újrahasznosítja a papírt, és csodaszép táskát születnek belőle” – mondta Herman Noémi.

A kézműves termékek mellett azonban élelmiszereket is kínálnak, ezek közül a tartósak – lekvárok, szörpök, zakuszka – nagyon keresettek, zakuszkát például nagyon sokan rendelnek külföldről is. A frissen fogyasztandó árut – sajt, tejföl, tejtermék – mostanában merték csak feltenni az oldalra, hiszen ezeknél gondot jelent eljuttatásuk a vevőhöz. Normál körülmények között a vevő és az eladó megegyezett a szállításról, átvevésről, most maradt a posta és a futárszolgálatok, de eddigi tapasztalatuk szerint ezek jól működnek. Egy-két nap késés lehetséges, de több nem, a kiszállításokban nincs fennakadás.

Érdekesség, hogy a hagyományos termékek mellett zero waste (hulladékmentes) menüpontjuk is van, ez a marosvásárhelyi Balázs Panna, ennek ez életmódnak a nagyasszonya kezdeményezésére jelent meg.

Az oldalon egyébként jól követhető kategóriákban kínálják a termékeket, de a jelenlegi terméklista nem végleges, ha valakinek van új ötlete, gondolata, bármikor létre tudnak hozni további kategóriákat.

Műhelytitkok

Az oldal tulajdonosa néhány műhelytitkot is elárult. Megtudtuk például, hogy az oldalnak a közvetítés a fő szerepe. Az üzemeltetők bevételi forrását a bérleti díjak jelentik, a termék árából nem kapnak százalékot, a kifizetett összegeket a termelők, kézművesek kapják meg. Amikor egy vevő megrendel valamit, akkor az eladó kap egy e-mailt, és ők ketten felveszik egymással a kapcsolatot, megbeszélik, hogy juthat el a termék a legkönnyebben a vásárlóhoz. „Az, hogy a kézműves mit és mennyit árul, az ő dolga” – szögezte le Herman Noémi.

Érdekes, hogy a rendelések legtöbbje Bukarestből és Jászvásárról érkezik. Az oldalon Bihar megyéből főleg a nagyváradiak és a nagyszalontaiak vannak jelen, az országból pedig székelyudvarhelyi, csíkszeredai, temesvári, szebeni, medgyesi, brassói, marosvásárhelyi helyi termelők, kézművesek jelentkeztek be. Az www.yatta.ro oldal tehát nyitott, érdemes kipróbálni akár eladóként, akár vásárlóként a fentebb megadott linkeken.