https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2099
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Hírek
2020.04.27

Más idősávban mehetnek ki az idősek, zárva maradnak az iskolák

Klaus Iohannis államfő a Ludovic Orban miniszterelnökkel és szakemberekkel egyeztetett a szükségállapot utáni intézkedésekről, és az időseket érintő változást is bejelentett.

A tanév idén június 12-én zárul, az óvodák iskolák és egyetemek azonban nem nyitják ki kapuikat, a tanintézetekben online folytatják az oktatást, jelentette be Klaus Iohannis. A vasárnap feltárt, négyszáznál több új koronavírus-fertőzött azt mutatja, nem vagyunk még a járvány végén, és más uniós tagállamokban is hasonlóan zárják a tanévet.

A diákok távoktatásban tanulnak tovább, és az eddig meglévő jegyeit, minősítéseit figyelembe véve zárják le a tanév végén, mondta az államfő, s azt is hozzátette: szükség esetén lehetőség lesz külön felmérőkre. A végzős, azaz VIII. és XII. osztályos diákok június 2–12. között visszatérhetnek az iskolákba, hogy felkészüljenek a vizsgáikra, de egy tanteremben legtöbb tíz diák lehet majd. A záróvizsgákat nem fogják elhalasztani, de az egészségvédelmi előírások betartásával fogják megszervezni. A tanügyminisztérium később dolgozza ki ennek részleteit.

Az egyetemi oktatás is változatlanul, online formában folytatódik – mondta még Iohannis.

Az államfő másik fontos bejelentése a 65 év felettieket érinti: számukra katonai rendelettel ma megváltoztatják a kijárások idejét, mivel a jelenlegi 11–13 óra közötti idősáv kevés. A 65 év felettieke ezután 7–11 és 19–22 óra között hagyhatják el otthonaikat.