https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=215
Szerző:
Település: Margitta, Nagyszalonta, Nagyvárad
Rovat: Közélet
2018.05.02

Diáklányok körében népszerűsítette az IT szakmát a Bihar Megyei Nőszervezet

Európai uniós kezdeményezésre hozták létre a lányok az informatikában nevet viselő világnapot. A világnap célja olyan globális környezet kialakítása, amelyben a lányok és fiatal nők ösztönzést kapnak arra, hogy az informatikai szektorban vállaljanak munkát, építsenek karriert. A világnap minden évben április negyedik csütörtökére esik, így idén az infós lányokat április 26-án ünnepelték.

A Bihar Megyei Nőszervezet számos iskolát bejárva a Lányok az informatikában? kérdésre kereste a választ a világnapon. Mivel a számítástechnika világa folyamatosan változik, a generációk váltják egymást, ezért április 26-án olyan diákokat kerestek fel, akik a változások élére állhatnak. Jártak Nagyszalontán a középiskolában, Margittán a Horváth János Elméleti Líceumban, a nagyváradi Művészeti Líceumban, illetve a Dimitrie Cantemir Általános Iskolában.

Vitatott kérdés napjainkban, hogy illik-e az informatikus szakma egy kifinomult hölgyhöz, egyáltalán érdekelheti-e a lányokat a számítástechnika. A Bihar Megyei Nőszervezet szerint férfitársaikhoz hasonlóan, a hölgyek is vonzódhatnak a szerverekhez, programozáshoz és mindenhez, ami ehhez a területhez tartozik, és a nők is képesek helytállni ezen a szakterületen. A rendezvény során a Nőszervezet tagjai arra buzdították a fiatal lányokat, hogy törjenek ki a monotonitásból, és bátran merüljenek el az informatika világában, mert ez a jövő.

A Dimitrie Cantemir Általános Iskola VI–VIII. osztályos diákjai április 26-án, a lányok az informatikában világnap alkalmából megtekintettek egy bemutatót Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes szerkesztésében, melynek címe Lányok a digitális korban. A tevékenység célja az volt, hogy felhívja a diáklányok figyelmét arra, hogy a pályaválasztás során milyen kedvező lehetőségeket rejteget számukra az információs technológiai (IT) szektor. Baumann Mária aligazgató és Bálint Beáta magyartanár a bemutató megtekintése után kezdeményezett beszélgetésben kitér arra, hogy a jövőben egyre nagyobb szerepet kap az informatika és a számítástechnika az életünkben. Nőként is felelősségünk, hogy lépést tartsunk a technikai újításokkal, illetve hogy szerepet vállaljunk ebben az iparágban is.

A nagyváradi Művészeti Líceum április 28-án kapcsolódott be a lányok a digitális világban elnevezésű világnap megünneplésébe. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes tartott figyelemkeltő, érdekes előadást a témáról a diáklányoknak. Meghökkentő adatokat ismertetett arról, hogy milyen kevés a nők aránya a munkapiac ezen szektorában. Interaktív módon sikerült bevonnia a mintegy 70 tagú hallgatóságot. Nagy Gabriella aligazgató a digitális világ nyújtotta lehetőségeket és ezek felhasználásának módozatait vázolta fel, majd zárásként egy zenés kisfilmet vetítettek le, amelyben a technológiai fejlődés hatásait ábrázolták, természetesen a nap témájához igazodva női szereplőkkel.