https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2157
Szerző: Borsi Balázs
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Szomszédoló, Kultúra
2020.05.09

Kezdődik a várad-velencei katolikus kultúrház átépítése

Uniós pénzből hoz létre modern kulturális központot a Bihar Megyei Tanács és a Várad Kulturális Folyóirat Várad-Velencén a római katolikus kultúrház átalakításával. A terepet átadták a kivitelezőnek, a napokban kezdődik az építkezés.

A Bihar Megyei Tanács alárendeltségében működő Várad Kulturális Folyóirat a Román–Magyar Határ Menti Együttműködési Program keretében nyert európai uniós támogatást a várad-velencei római katolikus kultúrház teljes felújítására, illetve átalakítására. A debreceni Csokonai Színházzal közösen benyújtott, több mint 8 millió eurós pályázatból a nagyváradi partnerintézmény mintegy 570 ezer eurót fordíthat egy kulturális központ kialakítására; a beruházás teljes költsége megközelítőleg 750 ezer euró. A különbözetet a pályázat önrészeként a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozza.

A román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára című pályázatból Debrecenben a legnagyobb beruházást a korábban megkezdett Latinovits-színház építésének befejezése jelenti. Nagyváradon ugyanakkor egy kisebb, de modern, a kor elvárásainak megfelelő kulturális központtal gazdagodunk – tudatta Szűcs László, a Várad Kulturális Folyóirat igazgatója. A várad-velencei római katolikus kultúrház ügyében megegyezés született a helyi plébániával az épület használatba vételéről és teljes felújításáról. Ennek megfelelően az ingatlanban a felújítás után egy előadóterem, egy kisebb rendezvényterem és kiállítótér áll majd rendelkezésre. Az épületet az utcafronton egy emelettel és beépített tetőtérrel is bővítik – magyarázta Szűcs László.

Az építési területet átadták a kivitelezőnek, a felújítást a Constructorul Sălard Kft. végzi el. A cég képviselőjének a helyszínen Szűcs László mellett Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke adta át jelképesen a beruházás megkezdését szimbolizáló pannót.

Pásztor Sándor kiemelte, a Bihar és Hajdú-Bihar megye közötti nagyon jó együttműködés egyik kézzel fogható eredménye ez a pályázat is. A kulturális stratégiai projekt Bihar megyei, nagyváradi részének az egyik pillére a várad-velencei kultúrház felújítása. „Sikeresen összehoztuk a Várad Kulturális Folyóiraton keresztül a megyei tanács és a római katolikus egyház elképzelését, és egy olyan korszerű központot hozunk létre uniós támogatásból, amely szorosan együttműködik majd a debreceni Latinovits-színházzal, ezzel kulturális bölcsőt alakítunk ki itt, Várad-velencén” – hangsúlyozta Pásztor Sándor. A tanácselnök hozzátette, a magyar közösség számára kulturális bölcsőt jelenthet ez az új központ, amely csupán egy érdekes álomnak tűnt a mandátuma elején, de „eljutottunk oda, hogy most már pénzügyi fedezet is rendelkezésre áll” ennek létrehozására.