https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2177
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Hírek
2020.05.13

Az utódlási és rokkantsági nyugdíj meghosszabbításáról

Az I-es és II-es fokozatú rokkantsági és az utódlási nyugdíj meghosszabbításáról tájékoztatott a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár.

Mindazoknak, akiknek a szükségállapot ideje alatt, azaz idén március 16-a és május 15-e között lejárt a fent említett nyugdíjak folyósításához szükséges orvosi igazolásuk, június 15-éig kell azt beszerezniük, ellenkező esetben július 1-től felfüggesztik a nyugdíjak folyósítását.

Az orvosszakértői felülvizsgálatokat az alább olvasható módon szervezik meg. Az orvosok telefonon kérik majd azokat az iratokat, amelyeket a legutóbbi felülvizsgálat óta kaptak a jogosultak, valamint – ahol vannak – a kezelési terveket. A kért iratokat postán vagy e-mailben lehet elküldeni a megyei nyugdíjpénztárhoz a mail@cjpensiibihor.ro, annak belényesi kirendeltségéhez pedig a mailbeius@cjpensiibihor.ro címre. Az igazolásokat egyelőre csak iratok alapján bocsátják ki, ezért azokban szerepelni fog az ezt lehetővé tevő 2020/55-ös számú sürgősségi kormányrendeletre való hivatkozás. Az igazolások – ezeket postán küldik ki az érintetteknek – érvényességi ideje 12–18 hónap között lesz, hogy fokozatosan pótolhassák majd a szükségállapot idején elmaradt tényleges felülvizsgálatokat. A május 15. – június 15. közötti időszakra időzített felülvizsgálatokhoz nem kérnek friss orvosi igazolásokat, lévén, hogy ezeket egyelőre nem lehet beszeretni.

Amennyiben az iratok nem elégségesek az igazolás kibocsátáshoz, az orvosszakértő időpontot ad az érintettnek egy vizsgálatra, de további iratokat már nem kérnek.

Ha valakit nem tudnak telefonon elérni, annak lakhelyére küldenek írásos értesítést, ha pedig valaki elmegy az intézmény székhelyére, annak csak az orvosi papírjait veszik át.