https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2188
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2020.05.14

Holnaptól kinyitják a nyugdíjpénztárat

Május 15-étől, péntektől kezdve fokozatosan megnyitják a Bihar Megyei Nyugdíjpénztárat az ügyfelek előtt.

Holnaptól egyelőre csak a nyugdíj igényléséhez szükséges iratokat lehet benyújtani, és az iktatószámokat vehetik át az ügyfelek. Hétfőtől szerdáig 6 és 16.30 óra között, csütörtökön 8 és 18.30 óra között, pénteken pedig 8 és 14 óra között lesz ügyfélfogadás.

A gyógyüdülési jegyek igénylése és kiutalása a további rendelkezésekig függőben marad.

Online ügyintézés is lesz

A nyugdíjpénztár többi szolgáltatásának igénybe vételéhez továbbra is a postai vagy e-mailben történő megkeresést ajánlják, áll közleményükben.

Amennyiben valaki új iratok alapján kéri nyugdíjának újraszámolását, az eredeti igazolásokat ajánlott levélben, térti vevénnyel (kézbesítési igazolással) kell elküldeni a nyugdíjpénztárhoz. A nyugdíjazásról szóló igazolást e-mailben vagy postán lehet kérni, ezt a kérelmező lakcímére küldik el.

Azok, akik szerződést kötöttek társadalombiztosítási járulék fizetésére, vagy az IBAN RO69TREZ07622210304XXXXX számlaszámra (cod fiscal 13589510, kedvezményezett Casa Județeană de Pensii Bihor) vagy postai utalvánnyal kell küldeniük a pénzt. Mindkét esetben meg kell adniuk vezeték- és keresztnevüket és személyi számukat.

Az új szerződéseket a mail@cjpensiibihor.ro vagy stagii.bihor@cnpp.ro e-mailcímekre kell elküldeni, a szerződést a www.cjpensiibihor.ro oldalról tölthetik le, ehhez személyi igazolványuk másolatát is mellékelniük kell. A szerződés felbontásáért szintén az fentebb említett címekre kell írni, a  személyi igazolvány másolatra ehhez is szükség van.

A Németországban idénymunkán lévők szintén a két említett e-mailcímen vagy postai úton (levélcím: Str. Dunărea Nr. 6., Cod Poștal 410027, Oradea, jud Bihor) kérhetik, hogy igazolják azt, hogy fizetnek-e vagy sem járulékokat Romániában. A személyi igazolvány másolata itt is szükséges.

A temetési segélyt továbbra is postai úton küldik vagy bankszámlára utalják, de ennek igényléséhez május 15-től szükség lesz az eredeti halotti bizonyítványra.

Belépés csak maszkban és kesztyűvel

Mivel az idősek a veszélyeztetettek közé tartoznak, a nyugdíjpénztár közleményében azt javasolják, hogy amikor csak lehet, továbbra is a telefonos és az e-mailes ügyintézést válasszák a személyes ügyintézés helyett.

Az intézményben fertőtlenítenek is, és egyszerre kevés ügyfelet engedik be, de a maszk és a védőkesztyű használata itt is kötelező lesz.