https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2189
Szerző: Közlemény
Település: Székelyhíd
Rovat: Gazdaság
2020.05.15

Épül az ipari park Székelyhídon

A tervezett ütemben halad Székelyhídon az ipari park építése, amit a Bihar Megyei Tanács által létrehozott Bihari Ipari Parkok Rt. építtet együttműködésben a helyi önkormányzattal. A munkálatokat Pásztor Sándor, a megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke is megtekintette.

A munkahelyteremtés, a lokális gazdaság megerősítése volt a célja a Bihar Megyei Tanács magyar vezetőségének akkor, amikor eldöntötte, hogy kiépített infrastruktúrával kívánja segíteni több Bihar megyei kisváros gazdaságát és ezáltal az életszínvonal emelését. A megyei önkormányzat által létrehozott és ennek alárendeltségében működő Bihari Ipari Parkok Rt. lett a kivitelezője annak az elképzelésnek, mely szerint mind az Érmelléken (Székelyhídon), mind a Berettyó mentén (Margittán), továbbá a Nagyváradhoz közeli Paptamásiban, illetve a Sebes-Körös völgyében (Mezőtelegden) és a Belényesi-medencében (Belényesben) a megyei tanács finanszírozásával egy-egy ipari parkot hozzanak létre. A helyi önkormányzatoknak is be kell szállniuk a beruházásba, mégpedig az ipari parkok területével és ezeknek a közművesítésével.

A megyei tanács projektje nyomán Mezőtelegden kezdődött el az ipari park építése, azt be is fejezték, és idén tavasszal már a hivatalos átadás-átvétel is megtörtént. Székelyhíd volt a második helyszín, ott a kivitelezésre kiírt, tavaly ősszel megtartott sikeres versenytárgyalás után aláírták a szerződést a leendő gyártelep létrehozására. Béres Csaba, Székelyhíd RMDSZ-es polgármestere akkor elmondta, a leendő ipari park a város mellett, a létavértesi út mentén terül el. Az öthektáros telek szomszédságában vasút és magasfeszültségű villanyvezeték is húzódik. „A Nagykágyai Mezőgazdasági Líceumban a megyei tanács által elindított duális képzéssel biztosítani tudjuk a majdani befektetőknek a szakképzett munkaerőt, ez jelentős előny minden vállalat számára, és alapja lehet a mikrorégió gazdasági fellendülésének” – mondta Béres Csaba.

A székelyhídi pari parkban folyó munkálatokat Simon Adrian, a Bihari Ipari Parkok Rt. igazgatója mellett Pásztor Sándor is megtekintette. A megyei tanácselnök elmondta, a kivitelezővel tartott egyeztetés során elhangzott, az ipari park megépítésével a tervek szerint júliusra végeznek. „Itt, a Székelyhíd és a létavértesi határátkelő közötti létesítmény reményeink szerint jó lehetőséget teremt majd a vállalkozói szférának a bővítésre, befektetésre, ezáltal új munkahelyek jönnek majd létre Székelyhíd és térsége részére” – magyarázta a tanácselnök. Hozzátette: „Három ilyen típusú beruházásunk van a megyében, Mezőtelegden, a Nagyvárad–Kolozsvár főút mentén az ipari parkot már elkészítettük és átadtuk, ez a székelyhídi a második, amelynek létrehozása jó ütemben halad. Ez utóbbi esetében mintegy 2,5 millió lej plusz áfa értékű beruházásról beszélünk, amely rendelkezésre áll. A tervezés és az előkészítés fázisának végén jár a harmadik, a paptamási ipari park ügye is, remélhetőleg ott is mihamarabb megkezdődhet az építkezés a leendő autópálya szomszédságában” – ismertette Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Székelyhídon az épülő ipari parkban kiépítik a teljes infrastruktúrát ahhoz, hogy az érdeklődő vállalkozókat az elvárt feltételek fogadják. Utakat és esővíz-elvezető rendszereket, csatornahálózatot, parkolókat, hidakat építenek, de megoldják a leendő park közvilágítását, és a vízvezetékrendszert is kiépítik, majd pedig körbe is kerítik a területet.