https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2238
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Közélet
2020.05.24

Margittán is végeznek koronavírustesztet

A margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház Bihar megye északnyugati részének meghatározó egészségügyi intézménye. Jó hírű és jól ellátott kórház műszaki felszereltség és humán erőforrás szempontjából egyaránt, és több mint százezer lakos egészségügyi ellátásáért felelős. Nem lett kijelölt Covid–19-kórház, mégis kiveszi a részét a vírus elleni harcból.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke gondolt egy nagyot: legyen szülővárosában is koronavírus-tesztelő rendszer. Az ötletet nagyra értékelték mind a margittai önkormányzati képviselők, mind a Dr. Pop Mircea Városi Kórház vezetőségének tagjai. Pocsaly Zoltán polgármester és Bradács Alíz kórházmenedzser egyenesen szívügyüknek tekintették az ötlet valóra váltását. A saját vizsgálórendszer ugyanis nagyban megkönnyíti a helyi és környékbeli fertőzésgyanús emberek életét, hiszen nem kell őket tesztelésre a megyeszékhelyre szállítani.

Soron kívül tanácsülést tartottak, és döntöttek arról, hogy átcsoportosítással előteremtik a rendszer anyagi fedezetét. Az önkormányzati képviselők a javaslatot egyhangúlag megszavazták, a kórház vezetősége elindíthatta a beszerzést. Real-time PCR zárt rendszerű koronavírus-tesztelő rendszer mellett döntöttek. Alapos tanulmányozás után találtak az eredetileg elképzeltnél modernebb berendezést, de ez valamivel drágább volt. A különbözetet a Rotary Club adta, adományokból szedte össze.

A kórházban elő kellett készíteni a rendszer befogadásához szükséges helyiségeket. Úgy döntöttek, hogy a laboratórium területén helyezik el, jól elkülönítve a többi laborhelyiségtől, hiszen azoknak is zavartalanul működniük kell. Három helyiséget alakítottak ki meghatározott ki- és bejárattal, szigorú szabályok követésével. A továbbiakban szükség szerint még bővíteni fogják. A második emeleten helyet kapó koronavírus-labor megközelítése az egyik lépcsőházon át lehetséges, és ott más célból nem közlekedhet senki.

Beszerezték a szükséges védőöltözékeket, és a laboratóriumi dolgozók közül kijelölték a kezelőszemélyzetet, egyelőre nem vettek fel új alkalmazottakat. Négy felsőfokú végzettségű szakember vállalta a feladatot: két laboratóriumi szakorvos, egy biológus és egy kémikus. Ők munkaidőn túl, szabadidejüket feláldozva tanulták meg a rendszer kezelését.

Május elején kezdte el a szállító cég a gépek beszerelését és próbaüzemét. A próbaüzem ellenőrzésébe a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Kórház tesztrészlege is bekapcsolódott. Mintákat cseréltek, és igazolódott mindkét rendszer pontos működése. Május 21-re minden készen állt, és elsőként azokon az alkalmazottakon végezték el a teszteket, akik az első vonalban dolgoznak. Szerencsére valamennyiük tesztje negatív lett.

Margitta város vezetősége és lakosai első perctől komolyan vették a fertőzésveszélyt, és betartották az elővigyázatossági szabályokat. Ennek köszönhetően a cikk megírásának időpontjáig a város vírusmentes.

Május 22-től már fogadóképes a margittai koronavírus-laboratórium. Egyelőre egy váltásban működik, később áttérnek a két váltásra, és akkor már napi 96-100 tesztet végezhet el. Ehhez bővíteni kell a szakemberek körét. Az Egészségügyi Világszervezet eljárásrendje szerint, szakorvosi javallatra tesztelik majd a fertőzésgyanús pácienseket. Az ötletgazda közbenjárására beveszik az intézményt a nemzeti tesztelő programba, ezáltal utólagos támogatásban fog részesülni a kórház. A program keretében román állampolgárokat, romániai lakhelyű személyeket és tranzit utasokat is tesztelnek.

Folyamatosan tesztelik majd a rendszer kezelőszemélyzetét és az idősotthon dolgozóit, akik a fertőzésveszély elkerülése végett kéthetes turnusokban váltják egymást. Bradács Alíz kórházmenedzser elmondta, hogy szándékukban áll nagyobb mennyiségű tesztanyagot beszerezni, s ha meglesz, kérésre is elvégeznek majd tesztvizsgálatokat, térítés ellenében. Ennek a konkrét formáját és költségét ezután dolgozzák ki. Kiképeznek mobil mintavevő csoportot is, hogy annak tagjai – természetesen megfelelő védőöltözékben – az esetleges gócpontokban vehessenek orr- és torokváladék-mintákat, hogy ne kelljen az érintetteket kórházi elkülönítőbe szállítani.

A margittai laboratórium el tudja végezni a koronavírus-gyorstesztet is, mely adott esetben szintén iránymutató lehet, ha nem is 100 százalékos biztonsággal.

A szükségállapotnak készültségre cserélése nyomán egyébként teljes kapacitással újraindult a kórházban a szakrendelői ellátás, és ez újabb kihívást jelent szervezés szempontjából, mivel csak szűréssel lehet beengedni a pácienseket. Ez újabb erőforrásokat von el, de jó szervezéssel megoldják. Mostantól a nem nagyon sürgős eseteket is kezelni fogják. A beutalásokról az ügyeletes orvos dönt. A rehabilitációs részleg egyelőre nem működik.

A kórházmenedzser ezúton is köszönetet mond mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy a tesztelő rendszer működjön Margittán. Külön köszönet illeti a laboratóriumi csapat tagjait, amiért elfogadták ezt a nagy kihívást.