https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=226
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2018.05.09

Múzeumok éjszakája Nagyváradon

Együtt a váradi múzeumok – ezzel a mottóval szervezi meg a Körösvidéki Múzeum az idei Múzeumok éjszakáját május 19-ről 20-ára, szombatról vasárnapra virradóra este 7 és éjjel 2 óra között.

Első ízben a nemzetközi rendezvénysorozat nagyváradi történetében a bihari megyeszékhely összes közgyűjteménye megnyitja kapuit a látogatók előtt a Múzeumok éjszakáján. A Körösvidéki Múzeumban több időszaki kiállítást láthatnak az érdeklődők. A Leonardo ad Vinci gépezeteit bemutató tárlat mellett megnézhetik majd az érdeklődők a két világháború között élt váradi képzőművészek, illetve váradi festők és szobrászok 1950 és 1980 közötti alkotásaiból válogatott kiállÍtást, a Fekete József-tárlatot, a kortárs díszítőművészeti (üveg, kerámia, porcelán, kárpit) kiállítást. A vivárium is nyitva lesz, itt az akváriumok és terráriumok lakóit csodálhatják meg.

Szintén a Múzeumok éjszakáján tartják meg Interface címmel a kilencedik alkalommal megszervezett Video Art Event Fesztivált a megyei közgyűjtemény és a Nagyváradi Egyetem Képzőművészeti Kara, valamint a romániai Conflux és a milánói Visual Container szervezésében. A válogatásra 1130 képzőművész küldött filmeket, ezek közül 41-et választottak ki, többek között kanadai, finn, török, ukrán, cseh, ír, brazil stb. alkotók munkáit vetítik majd le a múzeum új székhelyén, a Rulikowsky út elején álló hajdani hadapródiskolában.

Nyitva tartanak a nagyváradi emlékmúzeumok is, az Ady Endre, a Iosif Vulcan és az Aurel Lazăr nevét viselő intézmények egyaránt meglátogathatók.

A Nagyváradi Városi és Vármúzeuban a Várad-Velencén 2016–17-ben feltárt leleteket, XIX–XX. századi képeslapokat, Bálint Zsigmond fotókiállítását, a Gyermekkor a kommunizmusban című tárlatot, művészeti kiállítás, régi órákat és lámpákat is láthatnak.

Nyitva lesz a Ferdinánd király nevét viselő katonai múzeum, a Nagyváradi Ortodox Püspökség múzeuma, továbbá a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség székhelyén, a barokk palotában az egyházi kincstárat, a kriptát és újdonságként az egykori borospincét is megnyitják a látogatók előtt. A görögkatolikus Szent Miklós katedrálisban kegytárgyakat láthatnak az érdeklődők, és beléphetnek a kriptába is. A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ is látogatható, akárcsak a Cion neológ zsinagóga és a városháza tornya.

Minden helyszínre ingyenes a belépés, a Helyi Közszállítási Vállalat pedig május 19-én, szombaton 19 órától május 20-án, vasárnap éjjel 2 óráig járatokat indít majd a helyszínek között, szintén ingyenesen, a pontos menetrendet később teszik közzé.