https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2262
Szerző: Közlemény
Település: Belényes, Vaskohsziklás
Rovat: Közélet
2020.05.28

A dél-bihari városokban is haladnak a megyei tanács által finanszírozott fejlesztésekkel

A Bihar Megyei Tanács és a megyei önkormányzat hatáskörében működő Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség dél-bihari beruházásait ellenőrizte belényesi, vaskohsziklási és vaskohi körútján Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök

Miután korábban a tanuszodák székelyhídi és margittai építésének munkálatait tekintette meg a Bihar Megyei Tanács elnöke, Pásztor Sándor ezúttal a Dél-Biharban megkezdett hasonló beruházásokat ellenőrizte.

Belényesben Petru Mlendea polgármester fogadta a megyei tanács elnökét és Vitályos Barnát, a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség igazgatóját. A városvezető elmondta: a megyei önkormányzattól kapott támogatásokból jelentős beruházásokat tudtak/tudnak végigvinni. A tanmedence építésének költsége, a többi Bihar megyei város mellett a belényesi iskolának is juttatott százezer eurós támogatás, továbbá az Erdélyi-szigethegység turisztikai út több mint 2 kilométeres belényesi szakasza felújításának költsége eléri a dél-bihari város egyévi költségvetéséből a fejlesztésekre fordítható rész összegét.

A városban készülő tanuszoda építésével haladnak, de Pásztor Sándor arra kérte az építésvezetőt, egyeztessen a vállalkozóval az itt dolgozó munkások számának a növeléséről, hogy tartani lehessen a szerződésben vállalt határidőket.

Vaskohszikláson (Ștei) Iulian Balaj polgármester tájékoztatta a megyei tanács küldöttségét. A Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökségen keresztül juttatott támogatásból itt is jelentős fejlesztést sikerült elvégezniük az iskolában: két sportpályát építettek, és a bentlakás számára vásároltak eszközöket, továbbá itt is épül a tanuszoda, jelenleg az alagsori mennyezetének kiöntését készítik elő.

A vaskohi (Vașcău) városházán Florin-Ioan Porge polgármester elmondta, a tanuszoda megvalósíthatósági tanulmánya elkészült, hamarosan nekikezdhetnek az építésnek is. A megyei tanács kezdeményezésére a dél-bihari városban is a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökségen keresztül finanszírozzák a munkálatokat. Ugyancsak az ügynökség révén jutott Vaskoh is ahhoz a százezer eurós támogatáshoz, amelyből a helyi iskolát fejlesztették. A pénzből új padokat és székeket vásároltak az osztálytermekbe, felújították a mosdókat, továbbá belső felújításokat végeztek a városhoz tartozó Kolafalván (Colești) lévő óvodában.

A munkatelepek és a már befejezett beruházások megtekintése után Pásztor Sándor hangsúlyozta, folyamatosan arra kéri a vállalkozókat, tartsák be a határidőket, hogy ne hátráltassák a további fejlesztéseket, az építkezésekkel járó kellemetlenségekkel ne terheljék a szükségesnél tovább a környéken élőket, ugyanakkor fektessenek nagy súlyt a minőségi munkára. „A megyei tanács a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökséggel olyan kezdeményezéseket indított el, amelyek teljes mértékben hiánypótlónak tekinthetők a Bihar megyei városokban. Akár a tanmedencék építéséről, akár az iskoláknak juttatott támogatásokról beszélünk, ezek olyan beruházások, amelyekre a helyi önkormányzatoknak vagy nem lett volna lehetőségük, vagy nagyon megterhelte volna a helyi költségvetést. Jó látni, hogy a két-három évvel ezelőtt megszületett terveknek mára kézzel fogható eredményei vannak, és ha jól haladunk, még az idén elkészülhetnek az első tanmedencék is” – fogalmazott Pásztor Sándor.

Mint már ismert, a megyei tanács valamennyi Bihar megyei városban építtet tanuszodát a helyi önkormányzatokkal együttműködésben: Nagyszalontán, Belényesben, Vaskohszikláson, Vaskohn, Székelyhídon, Margittán és Érmihályfalván. Élesden a helybéliekkel kötött egyezség alapján tanuszoda helyett (mivel itt már létezik fedett medence) a többihez hasonló értékben a városhoz tartozó Feketeerdőn sportkomplexumot hoznak létre futball- és kézilabda-pályákkal, öltözőkkel, szabadtéri medencével, szálláslehetőséggel és konyhával. Az építkezések költségét a Hosszú Távú Fejlesztési Ügynökség biztosítja a megyei tanács költségvetéséből, illetve az idő közben a román kormány által létrehozott alapból. A helyi önkormányzatok a szabad telket kellett hogy adják, továbbá ezek közművesítésével és leendő építmények környezetének rendezésével szállnak be a közös projektbe.