https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2410
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek, Hitélet, Kultúra
2020.07.06

A székesegyház ünnepe, papi szenátus, koncert

2020. július 8-án, szerdán van a nagyváradi római katolikus székesegyház felszentelésnek 240. évfordulója. Nagyvárad méltán híres és csodált barokk székesegyházát Forgách Pál püspök kezdte el építtetni 1752-ben. A középkori Szent László-i hagyományt követve a Szűz Mária tiszteletére emelt székesegyház végül 1780-ra készült el, és Kollonitz László püspök szentelte fel.

Ezen a napon a püspökség alkalmazottainak körében tartott szokásos szerdai szentmisét Böcskei László megyés püspök a székesegyházban mutatja be reggel 8 órakor. Ezen kívül 7 és 18 órakor lesz szentmise a székesegyházban.

A papi szenátus ülése

Ugyanezen a napon 11 órától Böcskei László megyés püspök megbeszélést folytat az egyházmegye papi szenátusának tagjaival a püspöki palota üléstermében.

Hangverseny a püspöki palota kertjében

Július 9-én, csütörtökön 19.30 órakor a püspöki palota kertjében tart hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekara az érvényben lévő óvintézkedések szigorú betartása mellett. A bérleteseknek és a jegyet elővételben vásárlók számára fenntartják a helyeket, de minden zenekedvelőt szeretettel várnak a szervezők. Műsoron W. A. Mozart: C-dúr oboaverseny és J. Brahms: 2., A-dúr szerenád. Vezényel Jankó Zsolt, közreműködik Gáti Sándor oboán.