https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=246
Szerző: Hajdu Attila
Település: Váradszentmárton, Nagyvárad
Rovat: Sport
2018.05.22

Behavazott tavaszi rajt a megyei focibajnokságban

Bő három hónapot kellett várniuk a megyei labdarúgócsapatoknak, hogy ismét tétmeccsen léphessenek pályára. Aztán a szeszélyes időjárás kétszer is átírta az előzetes számításokat.

A tavaszi idény rajtját március 10-re tette a Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE), ám a kezdés előtt alig pár nappal halasztani kellett, mivel a csapadékos idő miatt játékra alkalmatlanok lettek a pályák. A megyei első osztály csapatai egy héttel később, március 18-án léptek pályára, a másodosztályban érdekelt gárdák pedig Román Kupa-mérkőzésekkel nyitották meg a visszavágókat.

A folytatásban aztán ismét az időjárás játszotta a főszerepet. A március 23–24-re betervezett találkozókat a havazás miatt kényszerült elnapolni a megyei szövetség. Ezúttal már országos méreteket öltött a tavaszi tél, így egyetlen megyei bajnokságban sem játszottak. Hasonló csúszásra négy éve volt példa, amikor szintén a csapadékos tavasz lehetetlenítette el a focicsapatok helyzetét.

Máramaros ellen

A Román Labdarúgó-szövetség elkészítette a harmadosztályba jutásért sorra kerülő osztályozó párosítását. A sorsoláson eldőlt, Máramaros megye legjobbja lesz majd a bihari bajnokcsapat ellenfele. Az első találkozóra idegenben kerül sor június 16-án, a visszavágóra pedig egy héttel később Biharban. A dátumok nem véglegesek, mert több megyében is komoly csúszás van a bajnoki menetrendben, így nehéz elképzelni, hogy idejében befejeződhet a küzdelem. A megyei egyesületek vezetői írásban kérvényezték a román szövetség vezetőitől, hogy egy héttel későbbre napolják el az osztályozó időpontját, s ezzel lehetőséget adjanak a negyedik ligaként is ismert bajnokságok befejezésére.

Az utóbbi két évad bajnokának nem sikerült felkerülnie a harmadosztályba: előbb a Harangmezői FC (nem jelent meg az osztályozón), majd pedig a Diószegi SK (kettős vereséget szenvedett az Arad megyei Lippától) maradt alul.

Ketten egy helyért

Biharban a Váradszentmártoni KSK vezeti a bajnoki rangsort, megelőzve a Biharszentandrási Crișult. Az éllovas előnye 6 pont legfőbb riválisával szemben, s mivel az élmezőny többi tagja (Belényesi Bihorul, Nagyváradi Egyetemi FC és a Diószegi SK) leszakadni látszik, valószínűleg kettejük versenyfutása várható az első hely megszerzéséért.

A másodosztály első csoportjában borítékolni lehet a Nagyváradi Atlétikai Club sikerét, a második csoportban pedig a Fugyivásárhelyi Unirea várhatta kedvező helyzetből a folytatást, de utóbbi küzdelembe még a Biharkabai Gloria is beleszólhat, már csak azért is, mert ősszel idegenben győzte le a listavezetőt.

A BMLE vezetői arról is döntöttek, hogy a megyei kupadöntőt május 23-án játsszák le Belényesben.