https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2491
Szerző:
Település: Paptamási
Rovat: Közélet
2020.07.29

Felkészült iskola várja a gyermekeket

A Paptamási Általános Iskola diákjainak eredménye fegyvertény amellett, hogy egy vidéki iskola is lehet modern, és megfelelően felkészíti a gyermekeket a nagybetűs életre. A nyolcadikosok idei képességvizsgájának eredményeit tekintve a tamási tanintézet Bihar megyében az ötödik helyen szerepelt, míg magyar nyelv és irodalomból az első helyet érte el az iskolák sorrendjében.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy megfelelő tudást nyújtsunk át a diákoknak, továbbá az is, hogy otthon érezzék magukat a tanintézetben. Éppen ezért az oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetünk az egyéb foglalkozásokra és a szülők bevonására is” – mondta Piski Emese, a Paptamási Általános Iskola igazgatója. Hangsúlyozta, a jó eredmények csakis akkor tarthatók, ha megfelelően együttműködik a diákközösség, a tanári kar, a szülői közösség és a község vezetősége. Tamásiban olyan áldásos helyzet áll fenn, hogy ez működik, és ez meglátszik a gyermekek teljesítményén.

Az igazgatónő elmondta, szakképzett és nagyrészt véglegesített tanári karral rendelkezik az iskola, így biztosított a folytonosság, a gyermekek ismerik a tanárokat, nincsenek gyakori cserék, mint máshol, ezért az együttműködés is jobb.

A nemrég lezárult tanévben mintegy 250 gyermek járt a paptamási iskolába, köztük máshonnan érkezettek is, az ő helyzetüket könnyíti meg a megyében szinte egyedülálló módon, támogatók által fenntartott bentlakás is. Piski Emese elmondta, külföldi támogatók, az önkormányzat mellett helyi és környékbeli vállalkozók működtetik a húsz diák befogadására alkalmas, ingyenes bentlakást. Itt főleg szociálisan hátrányos helyzetben élő gyermekeket szállásolnak el, és biztosítják részükre az étkezést és az állandó szakmai felügyeletet. A diákok hétfőn reggel érkeznek, és péntek délutánig laknak az iskolai bentlakásban.

Kérdésünkre, hogy milyen tanórákon kívüli programokat szervez az iskola a gyermekeknek, az igazgatónő nagy levegőt vett, és hosszasan kezdte sorolni az izgalmasan hangzó, érdekes foglalkozásokat. Megemlítette egyebek mellett azt a jutalomtábort, amelyen azok a gyermekek vehetnek részt, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt érnek el, de rendszeres tevékenységük közé tartozik a Gilice Néptánccsoport működtetése, a színjátszó kör és a színi tábor, a menettánc- és a furulyacsoport, a kórus vagy akár a karácsonyi vásár megszervezése a gyermekek által készített termékekkel.

Piski Emese elmondta még, az iskola számos nyertes pályázatot bonyolított már le, most is van egy fontos Erasmus-projektjük a tanárok továbbképzésére. Nagyon fontosnak tartják, hogy a pedagógusok megismerkedjenek az új módszerekkel, az iskola pedig igyekszik megteremteni az ezekhez szükséges feltételeket. A tanintézet egyébként teljesen felújítva és berendezve várja az tanévkezdést, modern, európai körülmények között.

„Nagy előrelépés lesz még a délutáni oktatási központ beindítása is, amely számos kérdésben segíti majd a gyermekek és a szülők életét. Az iskola udvarán már készül az épület, melyben két osztályterem, ebédlő, irodák és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet” – részletezte a terveket az igazgatónő.

Készült a Paptamási Polgármesteri Hivatal megbízásából