https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2493
Szerző:
Település: Paptamási
Rovat: Közélet
2020.07.29

Arra vállalkoztunk, hogy visszük előre a község ügyeit

A paptamási községházán összeforrott csapat dolgozik azon, hogy a község lakóinak életét megkönnyítsék. Szűkös helyi költségvetésükből azt csinálnak, amit tudnak, illetve ami az embereknek a legfontosabb, azonban kihasználva a pályázati lehetőségeket, nagyobb beruházásokat is el tudnak végezni.

A községházán a polgármester irodájában ültünk le és vettük sorra azokat a változásokat, fejlesztéseket, amelyeket az utóbbi négy, illetve nyolc esztendőben sikerült elérniük. Se szeri se száma a sok-sok apróbb beruházásnak, és, mint Matyi Miklós elmondta, sokszor a kis dolgok sokkal többet számítanak az embereknek, mint a hangzatos beruházások. „Számunka az az elsődleges, hogy megoldjuk azokat a gondokat, amiket az emberek jeleznek felénk. Sokszor csak egy kis odafigyelés és a hivatal munkatársainak az ügyessége elég ahhoz, hogy megoldódjon a helyzet. Az embereknek pedig sokat számít, ha segítséget kapnak. Nekünk pedig nem szabad elfelejtenünk azt, hogy mi őket képviseljük, értük vagyunk itt. Arra vállalkoztunk, hogy visszük előre a község ügyeit, hát akkor ezt is csináljuk” – hangsúlyozza a község vezetője.

Matyi Miklós polgármester elsősorban szeretné megköszönni mindenkinek az eddig elvégzett munkában nyújtott segítségét, valamint mindazoknak a támogatását, akik a közösségi konzultáció során kiálltak és biztatták őt a folytatásra. „Meggyőződésem, hogy az emberek látják, mi az, amit megtettünk értük az elmúlt néhány esztendőben. Tudjuk, emlékezhetünk rá, milyen állapotban volt a község, és milyen lett most. Emlékezhetünk arra is, hogy a sok háborúskodást hosszas békülési folyamat követte, és persze tudjuk, hogy mindig lesznek olyanok, akik külön úton járnak, mára mégis elértük, hogy békében tudunk együtt élni Paptamásiban, és közösen dolgozunk azért, hogy az otthonunk minél szebb, barátságosabb, egyszóval élhetőbb legyen” – fogalmazott Matyi Miklós.

Emlékeztetett, Paptamási község szerény bevételekkel gazdálkodik, ezért mindig kétszer is meg kellett gondolniuk, hogy a rendelkezésre álló forrásokból mit tudnak elvégezni. „Még így is, szűkös anyagi lehetőségeinkkel, szépen sorjában szinte mindent sikerült elvégeznünk, amit annak idején elterveztünk. Ma már nem járunk gödrös, sáros utcákon, a vízhálózatot kibővítettük nemcsak Tamásiban, hanem a hozzá tartozó falvakban, Kügypusztán, Pelbárthidán és Nyüveden is. Kiépítettük a szennyvízhálózatot, és most következik a háztartások rácsatlakoztatása, szabályoztuk és rendbe tettük a vízügyi igazgatósággal közösen a Kösmő patak medrét, fedett buszmegállókat helyeztünk ki, rendbe tettük a kügypusztai és a paptamási kultúrotthont, műfüves sportpályát avattunk, és még sok mindent elvégeztünk, ami idő közben adódott” – sorolja Matyi Miklós a legfontosabb infrastrukturális beruházásokat. „Ezek hozzájárultak ahhoz, hogy mindannyiunk élete kényelmesebb legyen a községben. Van még tennivaló, folytatni kell a munkát. Én és a csapatom is tudjuk a feladatunkat, és lehetőségeinkhez mérten meg is valósítjuk azt, ami felvállaltunk a közösség előtt” – mondja a polgármester.

Szerinte azonban legalább ennyire fontos, hogy biztonságos környezetben éljenek, ezért szereltek fel több mint nyolcvan kamerát a községben, fejlesztették a közvilágítást: minden villanyoszlopra LED-es izzókat szereltettek, amelyekre tízéves garancia érvényes, felszerelték a tűzoltókocsit, és a helyi önkéntes tűzoltócsapat számára felszerelést vásároltak.

A közösségi programokra és az ifjúság támogatására szintén odafigyeltek Paptamásiban. „Vannak olyan programok, amelyeket mi indítottunk el, és nagy népszerűségnek örvendenek, például – sok egyéb között – a szépkorúak találkozója immár nyolc éve. Ilyenkor nemcsak találkozunk az idősekkel és megvendégeljük őket, hanem alkalom ez arra is, köszönetet mondjunk nekik mindazért, amivel hozzájárultak településünk gyarapításához, azért az áldozatos munkáért és lelkes odaadásért, aminek köszönhetően ma itt lehetünk, és otthon lehetünk Paptamásiban” – eleveníti fel Matyi Miklós. Hozzátette, az egyházaknak legalább ekkora összetartó és megtartó erejük van a községben. Éppen ezért érzik kötelességüknek rendszeresen támogatni a felekezeteket, mert „mindenki számára érthető és értékelendő az rendkívül nemes cél, amelyért ők is ugyanúgy dolgoznak, az itthon boldogulásért és a megmaradásért, nemzeti identitásunk megőrzéséért”.

Matyi Miklós a következő időszak beruházásairól szólva elmondta, folytatják a járdaépítést, mégpedig Pelbárthidán és Nyüveden, ugyanezen falvakban tervezik a kultúrházak felújítását is. Paptamásiban szükségessé vált egy nagyobb óvoda építése, és az iskolát is bővíteni kell. Ezek mellett megkezdődött egy nagyobb orvosi rendelő építése is.

„Bőven van még, mit tenni. Az emberekkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, meghallgatjuk őket, és feljegyezzük a javaslatokat, kívánalmakat. Tudjuk a dolgunkat, és ahogyan eddig, az elmúlt nyolc esztendőben tettük, ezután is dolgozni fogunk” – foglalta össze a polgármester.

Készült a Paptamási Polgármesteri Hivatal megbízásából