https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2496
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Érkeserű
Rovat: Közélet
2020.07.30

Lappföldről évente várnak látogatót

LOVAS DÁNIEL érkeserűi gazda a falunapok alkalmával rendezett fogathajtó versenyeken sikeresen szokott szerepelni. December elején viszont leszáll a bakról, készségesen adja át helyét a falujukba érkező Mikulásnak.

Nagyban folyik az építkezés, a félig kész belső térben találkozom Béldi Benjáminnal, a lappföldi jóságos öreg fogadásának egyik szervezőjével. A faluból választott feleséget magának a Székelyhídon nevelkedett, de kiskereki felmenőkkel bíró fiatalember. Hamar meghonosodott Érkeserűben, immár otthon érzi magát az egykoron mocsár övezte faluban. Négy esztendeje egyik szervezője a Mikulásjárásnak. Fő feladata a zene hangosítása mellett a karácsonyi fények működtetése. Ezen felül időközben sikerült avanzsálnia, mostanra a krampuszságig vitte.

Akik a nagyszakállú szolgáltatását igénybe szeretnék venni, előre jelentkeznek, majd begyűjtik a gyermekeknek szánt ajándékcsomagokat. Mivel akadnak olyan szülők is, akik nem engedhetnek meg maguknak efféle „luxust”, az önkormányzat odafigyel az ő gyermekeikre is. A Mikulás-nap mindenki számára öröm kell hogy legyen, így a község vezetői rendszerint a zsebükbe nyúlnak, hogy egyetlen gyermek se maradjon ajándékcsomag nélkül.

Kora délután elkezdődik a hintó feldíszítése, akkumulátor biztosítja a karácsonyi díszkivilágításhoz szükséges áramot, ahogyan az ünnepi dalokhoz szükséges elektromos energiát is. Ügyelniük kell a csomagok elrendezésénél, hogy minden gyermek a neki szánt ajándékot kapja. Először az óvodát keresik fel, ahol az apróságok versekkel, dalocskákkal köszöntik a jóságos nagyszakállút. Egyik alkalommal majdnem lebuktak a Mikulásra rácsodálkozó gyermekek előtt, amikor egyikük megjegyezte, hogy olyan pálinkaszaga van a Jóságosnak – emlékezik vissza nevetve Béldi Benjámin.

Az óvodai látogatást követően sorra veszik a falu utcáit, de hasonlón szervezetten zajlik mindez Kiskerekiben és Asszonyvásárán is. A szülők és a gyermekek izgatottan várják a kapuk előtt a csengettyűszóval érkező Mikulást. A szülők forralt borral kínálgatják a didergő jótevőt, de még a krampuszoknak is jut egy hörpintésnyi belőle. Béldi Benjámin számára is nagy élmény az évente ismétlődő esemény, de főként azért, mert a gyermekek számára az.

Készült a Kiskereki Polgármesteri Hivatal megbízásából