https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2521
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Érszöllős
Rovat: Faluról falura, Közélet
2020.08.03

Megújult rendelő, bővülő szolgáltatások

Tavaly felújították Érszőllős orvosi rendelőjét. A községközpontban több olyan vizsgálatot is elvégeznek, amelyekhez eddig el kellett menni Margittára.

A közelmúlt változásairól Sághi Enikő ápolónő beszélt, ő 2004 óta dolgozik Érszőllősön. Mint mondta, az új háziorvos, Dr. Alina Teuşdea 2018. június 1-jén került a községbe. A doktornő látta, hogy a falubelieknek akármilyen orvosi problémával be kell menniük a 11 kilométerre lévő Margittára, és azt is, hogy a lakosság nagy része hatvan év fölötti, így ők már nehezebben mozdulnak. „Összeültek a polgármesterrel, a tanácsosokkal, és a doktornő a segítségüket kérte a háziorvosi rendelő korszerűsítéséhez, fejlesztéséhez. A polgármester felmérte a helyzet fontosságát, és belegyezett abba, hogy elkezdjék a munkálatokat. A felújítást 2019. május utolsó hetében, a régi irattárat tartalmazó, 1950 óta érintetlen szoba felújításával kezdték el, és szeptember végére fejezték be” – idézte fel a munkát Sághi Enikő.

Készült az Érszőllősi Polgármesteri Hivatal megbízásából

Azokban a hónapokban többek között kicserélték a teljes elektromos hálózatot, a fűtéstechnikát felújították, új kazánházat építettek, a falakra és a padozatra új borítás került. Átalakították a várótermet, az orvosi rendelő elé tető is került.

A falu háziorvosa, Dr. Alina Teuşdea ezután egy pályázattal elkezdte fejleszteni az orvosi ellátást. Korábban sok páciens elment, de most már jönnek visszafelé az emberek, ez is jelzi, hogy volt miért fejleszteni, volt miért belefektetni az épületbe.

A háziorvosi rendelőben már többféle vizsgálatot is elvégeznek, az ultrahangos vizsgálatokra kell még várni, ugyanis Teuşdea doktornőnek április elején kellett volna befejeznie a szakképzést Kolozsváron, csakhogy a pandémia miatt azt félbe kellett szakítania. Helyben készítenek ugyanakkor EKG-t, vizeletvizsgálatot és vérsűrűség-mérést is, erre főleg az idősebb, vérhígító gyógyszereket szedő pácienseknek van szükségük havonta – magyarázta az ápolónő. Végeznek emellett vércukorszint-mérést, ellenőrzik azt is, hogy három hónap alatt a cukorszint ingadozott-e vagy sem, és mérik a vér zsírtartalmát is. Ha szükséges, a gyermekeknek aeroszolos kezelést is tudnak adni, ami segíti a légúti váladékok ürülését. A terveik között szerepel még a csontsűrűség mérése is, hogy hamarabb kiszűrjék a csontritkulásos eseteket – beszélt a tervekről Sághi Enikő.

„Egy korszerű rendelőt tudhatunk most magukénak” – mondta az ápolónő. Végül Norman Doidge pszichiátert idézte: „Az orvos a maga dolgát köteles megtenni, de arra is képessé kell tennie betegét, segítőit és a körülményeket, hogy azok is tegyék a maguk dolgát”. Érszőllősön ez a hallottak alapján sikerült.

Jól menedzselték a járványhelyzetet is – ezt Szallos Erzsébet doktornőtől tudtuk meg, aki idén február óra dolgozik Érszőllősön, mondhatni, a dolgok sűrűjébe csöppent. Nem tudnak fertőzött esetről, pedig elég sokan jöttek haza külföldről, de a polgármester, a hivatal és rendőrség segítségével mondhatni „jól elboldogultak”. Azt nem tudni még, mi következik, de ha mégis jönne egy újabb hullám, az eddigi tapasztalatokat fel tudják használni, hiszen nekik is tanulniuk kellett most, sosem voltak még hasonló helyzetben.

Az első hullám idején kesztyűket, orvosi csomagot, fertőtlenítőszereket és védőruhát is kaptak. „Ez óriási segítség volt abban a helyzetben, mivel volt egy megadott, rövid táv, amikor nagyon hirtelen nagyon sok védőfelszerelésre volt szükség” – fogalmaz az orvosnő. Azt is elárulta: a polgármesteri hivatal támogatása mellett magánszemélyektől mosható, fertőtleníthető textilmaszkokat is kaptak, így szükség esetén ők is tudtak ezekkel segíteni.