https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2563
Szerző:
Település: Szalacs
Rovat: Gazdaság, Közélet
2020.08.04

„Meg kell érteni, hogy mindez értünk van”

Amennyiben a nemzetközi sajtószereplést vesszük figyelembe, Szalacs község országos szinten élen jár, maga mögé utasítva a nagyobb és modernebb városokat is. Mindezt annak köszönheti, hogy úttörő módon megreformálta a hulladékgazdálkodását, elérve azt, hogy immár 90 százalékos a szelektív hulladékgyűjtés aránya a községben.

A részletekről Barabás Barna mesélt. Mint mondta, annak idején ő volt az egyik azok közül, akik feladatul kapták a közösségi tájékoztatást. Több mint három esztendővel ezelőtt kezdődött a munka, a válogatott szemétgyűjtésre való áttérést elsősorban a tájékoztatás előzte meg.

Házról házra jártak, mindenkit felkerestek, és elmagyarázták a szelektív gyűjtés előnyeit és mikéntjét. Amint Barabás Barna mondta, az emberek többsége nyitottan állt hozzá, és megértette, hogy szükséges a váltás, ugyanis valójában mindenki tisztább környezetben szeretne élni, „senki sem akarta azt, hogy belefulladjunk a saját szemetünkbe”. Voltak családok, főleg akik korábban külföldön dolgoztak, amelyek egyenesen örömmel vették, hogy Szalacs is elhatározta az átállást, úgy tekintettek a hulladékgazdálkodás átalakítására, mint egy jó nyugati példa átvételére. „Voltak azonban olyanok, akik kétkedve hallgatták, hogy mit szeretnénk, sőt olyanok is, akik azt mondták, ebből sosem lesz semmi, mert itt ezt nem lehet megcsinálni” – magyarázza Barabás. A kétkedők abban látták a nehézségeket, hogy a helybéliek nem tudják majd megtanulni, milyen típusú szemetet melyik szemetesbe tegyék, és egyáltalán, legelőször is azt, hogy mi számít elszállítandó szemétnek. „Miután végeztünk a tájékoztató kampánnyal, és beindult a szelektív gyűjtés, ellenőrzéseket tartottunk. Volt, hogy házról házra jártunk és ellenőriztük, ki milyen szemetet tett ki az utcára. Meg is mutattuk neki, mi nem odavaló” – magyarázza interjúalanyunk.

Barabás Barna elmondta, minden nehézség ellenére már az első héten 50 százalék feletti volt a szelektíven gyűjtött hulladék aránya, ami kiemelkedően jó eredménynek számít. Ez azt bizonyította, hogy sokan megértették ennek hasznosságát, és nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megtették az első lépéseket. Ehhez kellett a folyamatos kapcsolattartás a lakosokkal.

Az átállás harmadik hónapjában már 60 százalék körüli volt a szelektíven gyűjtött szemét aránya. Egyre többen megértették, hogy a háztartási lebomló hulladéknak, az udvarokon összesepert pornak, kavicsnak, a kályhából kiszedett hamunak nincs keresnivalója a kukákban. Az ötfrakciós gyűjtés, a megfelelő előválogatás révén a korábbi 25-30 tonna havi mennyiségről mostanra 10-12 tonnára csökkent a községből havonta elszállított szemét súlya, és a 90 százalékot is eléri a szelektíven gyűjtött szemét aránya – magyarázta Barabás Barna.

Kéri Erzsébetet a Szalacs központjában található otthonában zavartuk meg a házimunka kellős közepén. Mint mondta, épp paradicsomlevet főz, de szánt ránk néhány percet, hogy beszéljen arról, nekik mit jelentett az átállás a szelektív gyűjtésre. „Én a legelején azt mondtam, ezt nem lehet megcsinálni. Nem hittem el, hogy az emberek meg tudják tanulni mindazt, amit nekik elmondtak. Aztán bebizonyosodott, mégis lehet” – magyarázta az asszony. Hozzátette: kellett türelem és segítség, de kiderült, nem is nagy ördöngősség az egész, egy kis odafigyeléssel minden típusú szemét abba a zsákba, kukába kerül, amelyikbe való. „Ma már sokkal egyszerűbb. Kevesebbet fizetünk, és tisztább a település. Én csak azt tudom mondani, oda kell figyelni, és meg kell érteni, hogy ez értünk van” – nyomatékosította Kéri Erzsébet.

Barabás Barna beszélt arról, hogy a község központjában hulladékudvart hoztak létre, ahova a helyiek leadhatják azokat a dolgaikat, amelyek nem férnek bele a kukákba. A hulladékudvarban is szelektíven osztályozzák a behozott a szemetet, így külön tárolókba kerül a gumiabroncs, az elektronikus hulladék vagy a kiszuperált matracok, bútordarabok. Évente négyszer üveggyűjtést is szerveznek a községben.

A szelektív hulladékgyűjtés és -gazdálkodás terén elért eredményei miatt Szalacsot országos, sőt világszinten is jó példaként emlegetik, írt a községről a romániai, az európai, sőt a dél-koreai sajtó is, utóbbi országból újságírók érkeztek, hogy a saját szemükkel lássák, ebben az észak-bihari községben miképpen tudtak ilyen fejlődést elérni.

Készült a Szalacsi Polgármesteri Hivatal megbízásából