https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2580
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Bihardiószeg
Rovat: Közélet
2020.08.05

Idősgondozás: segítség és bizalom

Bevásárlás, gyógyszerreceptek kiváltása, beszélgetés – kinek mire van szüksége, abban segítenek elhivatott hölgyek Bihardiószegen.

Összeszokott csapatot alkot Bihardiószegen Szűcs Ibolya idősgondozó, Nyilas Ibolya szociális munkás, Carmen Varga pszichológus és Anamaria Bernat ápolónő, ők a házi idősgondozással foglalkoznak a Diakónia Keresztény Alapítvány alkalmazottaiként. Két éve, júliusban kezdték el a munkát, általában hatvan embert gondoznak a községben, most a kenyérosztásban is segédkeznek. Az önkormányzat búzát gyűjtött, ebből az idősebbeknek és a rászorulóknak kenyeret süttetnek, ennek szétosztásában segédkeznek.
A napi munkát elosztják egymás között, a papírmunka mellett járják az idős embereket, s amire szükség van, elvégzik, legyen az bevásárlás, számlafizetés, takarítás. A feladat nagy, több emberre is szükség lenne, hiszen közel ezer 65 év feletti ember él a községben. Kezdetben nehezen nyíltak meg az idős emberek, hiszen egy idegent beengedni az otthonunkba nagyon nehéz, meg kellett tanulniuk, hogy megbízhatnak a gondozókban.
Csapatként működnek, amelyben mindenki elvégzi, amire szükség van, az asszisztens kötöz, vérnyomást és vércukorszintet is mér, ha kell, injekciót ad. Az idős kor betegségeivel, vérnyomásproblémákkal, cukorbetegséggel találkoznak a leggyakrabban. Egyik nap sem olyan, mint a másik, a programjuk attól függ, mire van szüksége a gondozottnak. Egyszer egy recept kiváltására – ami időigényes –, máskor csak egy beszélgetésre van szükség. Beosztják egymás között, hogy ki, mikor és kihez megy, nincs áltagos napjuk, mindig máshoz mennek, mindig mást kérnek tőlük.
A szolgáltatás üdvözlendő, fűzi hozzá Carmen Varga, aki elmondta: a járványhelyzet idején sem álltak le. Akkor az emberek magányosabbnak, elhagyatottabbnak érezték magukat, így a támogatót látták a házi gondozói szolgálat munkatársaiban, abban az időszakban a beszélgetésekre is nagyobb szükség volt, hiszen voltak, akinek Magyarországon élő, onnan rendszeresen hazajáró gyermekei nem tudtak jönni. Vannak vagy demenciával küzdő idősek, nekik még gyakrabban van szükségük segítségre. A kezdeti nehézségek után már szívesen fogadják őket, mivel érzik, hogy van valaki, aki törődik velük.

Készült a Bihardiószegi Polgármesteri Hivatal megbízásából