https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2634
Szerző:
Település: Székelyhíd, Érköbölkút, Hegyközszentmiklós, Nagykágya
Rovat: Közélet
2020.08.10

Fontos beruházások érmelléki tanintézetekben

A Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség támogatásával számos beruházás valósult meg a Székelyhídon és környékén lévő oktatási intézetekben: a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola új tetővel, az érköbölkúti óvoda pedig új fűtésberendezéssel büszkélkedhet. A fejlesztésnek köszönhetően a Nagykágyai 1. Számú Technológiai Líceumban a diákok korszerű hegesztőgépek segítségével tanulhatnak szakmát, emellett fűnyíró kistraktorral, kamerás megfigyelőrendszerrel és a szakács- és pincérképző labor felszereléséhez szükséges eszközökkel látták el az iskolát. Emellett a szakközépiskola campusához tartozó konyha, az idegenforgalmi és élelmiszeripari szakirányon tanuló diákok számára hasznos laboratórium, illetve az étkezde és bentlakás felszerelését is biztosították.

A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum számára folyamatban van az úgynevezett Lego oktatás kiterjesztéséhez szükséges felszerelések és berendezések beszerzése (legókészletek, tabletek, számítógépek, 3D-s nyomtatók, bútorelemek stb.).

A szakképzés központja az Érmelléken

„A 2016-os felújítás után az volt az elképzelés – és ehhez tartjuk magunkat most is –, hogy a nagykágyai iskola legyen a szakképzés központja az Érmelléken” – fogalmazott Karancsi Béla iskolaigazgató. „Ezért elindítottunk számos olyan európai uniós és más pályázatot, amelyek a felújítás mellett a felszereléseket is biztosítják. Túl vagyunk a bentlakás, illetve a szolgálati lakások részleges felújításán. Bútorzatot cseréltünk az iskolában sok helyen. Jelenleg megpróbálunk megfelelni az elvárásoknak, amelyek a mostani fiatalokat inkább megszólítják. Például van hegesztőszimulátorunk, amivel megkönnyítettük az oktatást, a hegesztés oktatását. Most van folyamatban egy földmunkagépkezelő-szimulátor beszerzése, és megpróbáljuk az agroturisztikát is fejleszteni, emiatt is nyújtottunk be pályázatot.”

Készült a Székelyhídi Polgármesteri Hivatal megbízásából