https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2671
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Micske
Rovat: Kultúra
2020.08.12

Művészetpártoló kezdeményezés - Tárlatok, alkotótáborok

A micskei tájház létrehozása sikeres ötletnek bizonyult. Az ingatlan kihasználtságát sokrétűbbé tették, többek között festőknek, fotográfusoknak nyújtottak lehetőséget a megmutatkozásra.

A tájház mindenese, Zöld Margit régi ismerőse Bánházi Gyöngyi festő- és fotóművésznek. Összedugták a fejüket, és Bánházi ötletéből fakadóan, Zöld Margit szervezőmunkájának köszönhetően 2018-ban alkotótábort tartottak Micskén. A művészek (a nagyváradi Tibor Ernő Galéria csapata és margittai alkotók) jól érezték magukat a településen, felfedezték a térség vászonra kívánkozó érdekességeit. Elszállásolásukról és étkeztetésükről Kosztandi Mihály polgármester gondoskodott. Az alkotótábor népszerűségét bizonyítja, hogy tavaly ismét megjelentek hónuk alatt festőpalettáikkal a vászonra álmodók. Elhatározták, hagyománnyá teszik az évenkénti táborozást. Az idén ez nem jött össze, mert hát ember tervez, koronavírus pedig meghiúsítja.

Kosztandi, amellett, hogy anyagilag támogatta a táborozást, mindent megtett, hogy jól érezzék magukat a résztvevők. Amikor kint rotyogott az üstben az étel, a polgármester ott tüsténkedett. Ha vizet kellett hozni, hozta, vagy ölnyi fahasábbal az ölében tűnt fel. Az alkotók méltányolták a vendéglátást, a tábor végén két-két munkájukat adományozták Micskének. Azóta állandó képkiállítással rendelkezik a tájház.

Mindemellett időszakos kiállításokat is szerveznek, többek között a magyarországi Kocsis Csaba, a Biharország berettyóújfalui munkatársának fotói voltak megtekinthetők az ifjúsági házban. A tavalyi év vége felé pedig, az idősekre gondolva, Szépkorúak karácsonya címmel találkozót szerveztek, amit egy Pelbárthidáról származó személy, valamint a polgármesteri hivatal támogatott.

A tájház vezetője felvállalta a fiatalok népdalra való tanítását is. Betársult hozzá Oláh Enikő, aki a furulyaoktatást vállalta.

Készült a Vámoslázi Polgármesteri Hivatal megbízásából