https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2703
Szerző:
Település:
Rovat: Közélet, Gazdaság
2020.08.17

Közösségi konzultáció 4. – FEJLESZTÉSEK ÉVEI

A Bihar megye, Nagyvárad hasábjain a Partium Alapítvánnyal közösen hetente változó témájú közösségi konzultációt közlünk. Negyedik heti kérdéseink az RMDSZ-es vezetésű megyei önkormányzat által kezdeményezett fejlesztésekre vonatkoznak.

Kérjük, válaszolja meg és küldje be az alábbi kérdőívet elektronikus formában a  biharnagyvarad@gmail.com címre, vagy postán a Nagyvárad, Patrioţilor utca 2. szám alá. A válaszadók között hetente értékes nyereményeket sorsolunk ki.

1. Az elmúlt harminc évből az első 26-ban a megyei tanács sehol nem épített ipari parkot. Az utóbbi négy évben a magyar, RMDSZ-es vezetése a tanácsnak három ipari parkot is megterveztetett. A telegdit átadta, a székelyhídi a napokban készül el, a paptamási épül. Mit gondolt, jó irányba indította ezzel a fejlesztéseket a tanács?

 

2. Saját forrásából a megyei önkormányzat először indít a kistérségekben önálló projekteket. Ilyen a kisvárosokban a tanuszodák építése, ami által lehetőség van arra, hogy a diákok ne csak Nagyváradra, Magyarországra járva tanulhassanak meg úszni, hanem otthon is. Mit gondol erről?

 

3. A megyei önkormányzat magyar vezetése egy hegyvidéki erdei út építése helyett a nagyváradi és vidéki kórházak fejlesztése mellett döntött mint stratégiai projekt. Ön szerint helyes döntés volt ez?

 

4. Úgy zárul ez a mandátum, hogy minden kisváros elkerülő útjának legalább a terve megvalósul. Van, ami be is fejeződik (pl. Székelyhíd). A megyei önkormányzat készíti el a hatástanulmányokat ezekhez, holott ez a szállításügyi tárca feladata. Mit gondol erről?

 

5. Az Európai Unió kötelezően előírja a szelektív hulladékgyűjtést. Bihar megyében is elindul a folyamat. Vannak kételyek, hogy vidéken sikeresen rá lehet-e venni az embereket arra, hogy különválogassák a szemetet. Mit gondol erről?

 

6. Több kistérségben a magyar megyei önkormányzati vezetés – hatáskörét súrolva – létrehozta a szakképzés duális formáját, ami azt jelenti, eleve egy cégnél tölt több időt a fiatal, ott tanulja a szakmát, majd tanulmányai végén munkaszerződést is kap. Jól tették, hogy „elmentek a falig” a vezetőink ebben a kérdésben?

 

7. Mi az a terület, amit a megyei önkormányzatnak innovatív módon, kísérleti jelleggel fejleszteni kellene

1 Az Ön településén ………………………..… ……………………….. ……………………..………………………..

2. Az Ön lakókörnyezetében. ……………………….. ……………………….. ………………………..