https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2716
Szerző:
Település: Alsólugas, Örvénd
Rovat: Közélet
2020.08.18

Magyar nyelvű szakoktatás indul ősztől

Técsi Ferenc immár három év óta tölti be az  iskolaigazgatói tisztséget Alsólugas községben. Azóta az iskolahálózat bővül és fejlődik, egyre több osztály alakult. Szóval pezseg a tanügyi élet.

Técsi Ferenc iskolaigazgató elmondta, hogy ezelőtt három éve, amikor a községbe került,  még 25 osztállyal működött a tanintézet, most ősztől már 31 osztályuk lesz. Ez azt is jelenti, hogy új osztályteremeket  kellett létesíteni, s ezeket szükséges volt felszerelni. Jelenleg egyetlen iskolaépületben sem kell dideregniük a diákoknak, tanároknak, mint régebben, ugyanis mindenhol van központi fűtés.

Örvénden az előkészítő osztálynak egy új osztálytermet alakítottak ki teljes felszereléssel. Jelenleg épül az óvodában egy másik osztályterem is. Az örvéndi régi iskolát a Helyi Fejlesztések Országos Programjának(PNDL) köszönhetően újítják fel. Annak idején Pásztor Gabriella államtitkár volt az, aki elhelyezte az új Örvéndi Általános Iskola alapkövét, s ezt kell majd felépíteni.

Fejlesztették a magyar oktatást

Alsólugason teljesen felújították az óvodát egy PNDL-programnak köszönhetően, s az iskolát is most korszerűsítik szintén központi forrásból kapott összeg alapján. Új sportpálya fog épülni, valamint három műhelyterem azoknak az osztályoknak, melyek most ősszel indulnak a szakiskolai képzés részeként. Técsi Ferenc kifejtette, hogy most két osztállyal indulnak, összesen négy szakkal. Már megvan erről a szakminisztériumi rendelet, de a tanfelügyelőség még nem hagyta jóvá. Remélik, hogy az iskolakezdésig az a papír is meglesz. Técsi Ferenc hangsúlyozta, nemcsak az iskolahálózatot korszerűsítették az elmúlt évek alatt, hanem fejlesztették a magyar oktatást, hisz az ősztől induló szakoktatás minden szaka magyar nyelven indul.

A következő profilú szakiskolai osztályokat indítják be ősztől magyar nyelven: hal- és hústermékek feldolgozása, ipari és háztartási hálózaton dolgozó villanyszerelő, élelmiszeripari és háztartási eszközöket és gépeket gyártó szakember, erdész, ipari elektromechanikai eszközöket és felszereléseket gyártó szakember.

Jó hír, hogy a múlt hétig már 34 gyermek iratkozott be a szakosztályokba.

Új óvoda és bölcsőde épül

Ugyancsak Alsólugason megkezdték az új óvoda és bölcsőde építését. Ez 6,2 millió lejbe fog kerülni, földszint plusz egyemeletes épület lesz. Azért Alsólugason valósítják meg ezt a beruházást, mert a mai világban az a jó iskola, ahol biztonságban vannak a  gyerekek, és ehhez itt minden feltétel adott. Minden lehetőséget megteremtettek, hogy akár rendes, akár hosszabbított programban jár ide a diák, azt a lehető legjobb körülmények között tehesse.

Felsőlugason rendbe tették az általános iskolát, s most került felújításra az óvoda, szintén a PNDL-programból származó forrásból. Egy játszóteret is kialakítottak az általános iskolánál, ami eddig ott nem volt.

Magyar nyelv oktatása a román osztályokban

Técsi Ferenc kifejtette, hogy immár két éve zajlik a magyar nyelv oktatása azoknak a tanulóknak, akik a román osztályokba járnak Alsólugason. Így lehetővé tették az elemi osztályokban és az V-VIII.-osoknak is, hogy megtanulják a magyar nyelvet. Természetesen azon magyar gyerekeket is oktatják anyanyelvükre, akik román tannyelvű osztályokba járnak.

Ősztől a szlovák nemzetiségű oktatók javaslatára bevezetik a  szlovák nyelv oktatását Alsólugason, heti négy órában, mind az elemi, mind a gimnáziumi osztályok esetében.

Az összefogás meghozta az eredményt

Técsi Ferenc közölte, amikor annak idején a polgármester felkérésére elvállalta az igazgatóságot, azt azért tette, mert ismerte Sorbán Levente munkabírását és iskolafejlesztéssel kapcsolatos terveit. Fontos feladat volt a községbeli tanintézetek fejlesztése, új osztálytermek létesítése, ez csak összefogással, együttműködéssel valósulhatott meg  az iskola és a polgármester között. 

Az iskolaigazgató reméli, hogy a felső-, és alsólugasi, valamint örvéndi közösség, amikor egy kicsit visszatekint, látni fogja, honnan indultak, s most milyen eredményeket értek el. Ez esetben sem azt kell nézni, milyen nemzetiségű valaki, hanem azt, hogy mit csinált az az ember a községért.

Készült az Alsólugasi Polgármesteri Hivatal megbízásából