https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2744
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Monospetri
Rovat: Kultúra
2020.08.20

Jövőbe táncolók Monospetriben

2015 tavaszán alakult meg a Bihar megyei Monospetriben egyedüli felnőtt néptánccsoportként a Bábota. Azóta is töretlen lelkesedéssel gyakorolják mozdulataikkal megjeleníteni mindazt az ősiséget, ami magyar.

Kozák Róbert, Pintér Beáta, Hajas Erika, Karetka Ildikó azon  ötleteltek, hogy kezdeniük kellene valamit magukkal. Olyasmire vágytak, ami hasznára lehet a közösségüknek. Röpködtek az elképzelések, majd miután közös nevezőre jutottak, bekopogtak Barcui Barna polgármester irodája ajtaján, és elmondták neki, hogy ők bizony néptánccsoportot szeretnének alakítani. Az elöljáró valószínűleg első hallásra furának vélhette az ötletet, hisz a néptánctanulást mégis gyermekkorban szokás elkezdeni. Jöttek is az érvek, hogy azért az induló négyes tagjai mindig is táncos lábúkként voltak ismertek a faluban, meg aztán a megyében még úgysincsen senior néptánccsoport.

Viselet és oktató

A polgármester nem hezitált sokáig, támogatásáról biztosította a csoportot. Kezdeti lépésként a próbák helyszínéül rendelkezésükre bocsátotta a művelődési központot. Kozák Róbert lett a csoport vezetője, aki jelenleg a község alpolgármestere. Első lépésben két fontos dologra volt szükségük: az egyik az autentikus népi viselet beszerzése, illetve szakoktató felkutatása. Barcui Barna a helyi önkormányzattal közösen úgy döntött, hogy mindkét esetben vállalják a felmerülő anyagi költségek előteremtését. Amikor felvetődött, hogy ki legyen a koreográfusuk, mind a négyen ugyanarra gondoltak: a Sütő házaspárra. Sütő Judit és Szabolcs elfogadták a felkérést, azóta is heti rendszerességgel művelik Monospetriben a csodát.

Első körben a közeli tájegységek táncaival ismerkedtek, szatmári tánckoreográfiájuk volt az első, amivel publikum elé merészkedtek. A kezdeti sikeren felbuzdulva nekiveselkedtek a mezőségi táncanyag-koreográfia színpadra vitelének is. Időközben felvetődött, hogy nevet kellene adni a gyermeknek, illetve a tánccsoportnak. Mindenképpen olyan nevet szerettek volna, ami köthető a településhez. Végül Barcui Barna polgármester lett a „keresztapa”, ő állt elő a mindenki által elfogadott javaslattal, hogy neveztessenek a falu mellett folyó patakról Bábotának.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, vagyis a Bábotán. Számtalan táncrendet elsajátítottak. Magyarországi pályázati lehetőségeket kihasználva további három rend ruhát vásároltak, így már a táncrend kívánalmai szerint mezőségi, szatmári, széki vagy szilágysági mundérba bújhatnak. A kezdeti négyeshez mások is társultak, jelenleg 14-en ropják a régi rigmusokra. A falunapokon való részvételek mellett nemzeti ünnepeink alkalmából is egyéni produkciókkal készülnek. Ilyen jeles eseményekre több településre is meghívást szoktak kapni. Felelevenítik a karácsonyi szokásokat, mint például a betlehemezést és a lucázást.

Felsősófalván minden évben táboroznak egy hetet, ahol a sóvidéki táncrenddel ismerkednek. Ezt csak ott lehet elsajátítani legjobban, a „forrásnál” – állítja Kozák Róbert.

Márton püspök nyomában

Élő kapcsolatban vannak magyarországi és erdélyi neves csoportokkal. Nem kisebb formációknak, mint a Háromszék Táncegyüttesnek, a Bekecs Néptáncszínháznak, a Nagyvárad Táncegyüttesnek és a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek a barátságát tudhatják magukénak.

Kezdeményező készségük határtalan, ez szó szerint is értendő. A Margittai Szabadságfesztivál keretében sikerült megszervezniük az Ezer Néptáncos Találkozóját, ahová vendégfellépők érkeztek Szerbiából, Magyarországról és Romániából. Osztatlan sikert aratva fellépett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is. Felfoghatatlanul színpompás néptáncos kavalkáddal, utcai felvonulással vonzották a tömeget, esténként pedig táncházba invitálták a fiatalokat a fesztivál ideje alatt.

A táncosok és a Sütő házaspár közös sikere a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára készített emlékvideó, amit a Magyar Nemzeti Bank 20 évre egy virtuális időkapszulában helyezett el.

Terveikről szólva Kozák Róbert elmondta, hogy „Márton Áron nyomában” megnevezéssel meghirdetett sikeres pályázat kivitelezésén munkálkodnak, aminek keretében végigjárják azokat a stációkat, ahol a püspök megfordult. Folynak az egyeztetések arról, hogy a jelentősebb helyszíneken fellépnek a táncosok, ünnepélyessé téve e nemes kezdeményezést. 

A Bábota vezetője mégis leginkább annak örül, hogy immáron van utánpótlás csoportjuk is. Reméli, hogy évtizedek múlva is lesz Bábota Néptánccsoport Monospetriben.

Készült a Vedresábrányi Polgármesteri Hivatal megbízásából