https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2778
Szerző: D. Mészáros Elek
Település: Biharfélegyháza, Biharvajda
Rovat: Közélet
2020.08.24

A tanulás mellett jó nevelést is kapnak

Eleinte voltak, akik idegenkedtek tőle, de ma már a legtöbben elismeréssel szólnak az after school elnevezésű biharfélegyházi délutáni diákfoglalkoztatásról. Az igény nagy, a helyek viszont korlátozottak.

Óriás koronájú fa árnyékában, frissen nyírt füves udvaron hancúroznak a gyermekek. Kelemen Ildikó és Popa Irén, miközben beszélgetünk, óvó tekintettel követik a fiatalok játékát. Nemcsak iskolaidő alatt, hanem vakáció idején is foglalkoznak a gyermekekkel. A járvány miatti létszámkorlátozást betartva jelenleg két turnusban zajlanak a tevékenységek.

2016-ban indult az after school a Kolozsvári Református Diakónia finanszírozásával, de időközben a költségek egyre nagyobb hányada az önkormányzatra hárult. Az utóbbi két évben teljes egészében helyi erőből működtetik az after schoolt.

Iskolaidő alatt 24-en vehetnek részt a foglalkozásokon, ami déltől délután öt óráig tart. A gyermekekért a megadott időben a szülők mennek el az iskolába. A vajdai református egyházközség szociális konyhájáról érkezik az ebéd, aminek elfogyasztását követően látnak neki a házi feladatok elkészítésének, a tanórákra való felkészülésnek. Ezt követően mindig jut idő játékra. A keresztyén nevelést is fontosnak tartják, bibliai történeteket beszélnek meg. Ünnepi műsorral készülnek nőnap és anyák napja alkalmából, de egymás születésnapját is megülik. Mikuláskor édességcsomagot kapnak, majd következik a karácsonyi ünnepekre való felkészülés. Miközben a gyermekeket felügyelő és okító hölgyek sorolják a foglalkozások mibenlétét, óriási ováció tör ki: Barcsa János, a vajdai szociális konyha szakácsa megérkezett az ebéddel. Az asztalok körül méginkább megjön az étvágy, Kelemen Ildikó és Popa Irén is egyedül hagynak a gyermekeket csitítandó. Mégsem maradok magamra a kellemesen hűs árnyékban, az időközben megérkezett Barta Rozália is mellém csapódik. Elmondja, az unokája után jött, de nem akarja zavarni, hadd ebédeljen nyugodtan a gyerek. A nagymama neveli az ifjú legényt, aki ősztől már második osztályos lesz. Két éve jár a kis unoka a délutáni foglalkozásokra, a nagymama nagyon örül, hogy az önkormányzat nem hagyta felszámolni ezt a véleménye szerint is kiváló kezdeményezést. „Itt nemcsak ebédet kapnak a gyermekek, hanem jó nevelést is. A leckét is megtanulják, nekem már nehezemre esne, hogy tanítsam az unokámat” – mondja tettenérhető hálával tekintetében Barta Rozália.

Készült a Biharfélegyházi Polgármesteri Hivatal megbízásából