https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=2788
Szerző:
Település: Biharfélegyháza, Biharvajda
Rovat: Faluról falura
2020.08.24

Több mint szüreti mulatság

Biharfélegyháza községben számos kulturális, közösségépítő rendezvényre került sor az utóbbi években. Nagy hagyománya van az évente megtartandó szüreti mulatságnak, melyeken fellépők, szervezők, szülők, fiatalok, idősek egyaránt jól érzik magukat.

Parti Renáta kulturális referens tíz éve az egyik fő szervezője a biharfélegyházi és  biharvajdai szüreti báloknak. Mint elmondta, ezek hagyománya jóval régebbre nyúlik vissza.

A polgármester személyesen is finanszírozza a szüreti mulatságokat. A hagyomány szerint templomi rendezvénnyel kezdődik az ünnepségsorozat, majd elmennek hívogatni szekérrel az eseményre, s este kerül sor a mulatságra. Szokássá vált, hogy Biharfélegyháza és Biharvajda között átjárnak hívogatni a lovasok és a szekeresek. Egyre gyakoribb, hogy több fiatal mindkét település szüreti bálján táncol, függetlenül attól, hogy hol élnek.

Jutalomkirándulás a táncosoknak

A bál után a megérdemelt jutalom sem marad el a fellépők számára, ugyanis az önkormányzat kirándulást szervez nekik, általában kicsik és nagyok külön mennek. Volt már arra is példa, hogy Vajda és Félegyháza fiataljai együtt mentek.

Néhány éve, amióta a csapat kicsi tagokkal egészült ki, és a régebbi táncosok kikerültek, az ötödik osztályosnál kisebbek szülei is részt vesznek a jutalomkirándulásokon. Ez egy nagyszerű csapatépítő esemény, s a szervezők nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak ezzel kapcsolatban. Ehhez az is hozzájárul, hogy az eseményre hangolódva a bált megelőző pénteken a szülők és a gyermekek közös készülődésen vesznek részt.

A szülőkkel közösen

Horváth Gréta, akinek a fia, Dominik táncosként lép fel a szüreti bálokon, eleinte kicsit kétkedve fogadta, miként fog beilleszkedni gyermeke a csoportba, s egyáltalán, miként táncol majd. Kellemesen csalódott, hamar kiderült, hogy Dominik, aki immár két éve táncol, jó képességű. Több osztálytársa is jár oda, s egy állandó párja van, akivel nagyon összehangoltan lépnek fel.

A szülők is lelkesek, egymást hívogatják, megbeszélik, ki, miben tud segíteni, termet díszítenek, ha szüksége,s a fellépő ruhák cseréjét is megoldják, valamint csomagolják és zacskózzák, kötözik a szőlőt. Mindenhova elkísérik a kis táncosokat. A gyermekek nagyon élvezik a közös programokat, a kirándulásokat, strandolnak, csúszdáznak, játszanak, beszélgetnek. Ebben a mai világban, amikor mindenki rohan, dolgozik, a szülők is együtt tudnak lenni. A nagyobb táncosokkal Gyulán jártak.

Horváth Gréta felvetette, jó ötlet lenne, ha a szüreti bálokon a gyermekek mellett néhány szülő is eljárná a nyitótáncot.

Nagyon jó a közösség

Sajti Norbert, aki már 11 éve táncol, elmondta, nemcsak jól szórakozik, hanem a barátaival is együtt van. Nagyon jó a közösség. Harmadik osztályos korától táncol, elsőként egy hetedikes lány volt a párja. Szülei titokban tortát készítettek neki annak örömére, hogy tíz éve kezdett el táncolni. A táncos lányok adták oda neki a tortát egy szüreti bálon, nagy volt a meglepetés.

Eddigi pályafutása alatt nyolc párja volt, az utóbbi három évben ugyanaz volt a táncpartnere, már igazán összeszoktak. Lassan átadja a stafétát a kisöccsének, aki már három éve táncol a csapatban.

Tibike és a lovak szeretete

Ifj. Prinyi Tibor a fogathajtó és rönkhúzó versenyek megszervezésében vesz részt. Ő és a családja is aktívan bekapcsolódik immár több éve a rendezvények előkészítésébe.

Tibike a család legfiatalabb tagja, nagyon szereti a lovakat. Több lovuk, csikójuk van, az ő kedvence az ötéves Dáma, s nagyon kedveli a négyéves Szultánt, a hároméves Csillagot, a nyolcéves Tündét is.

A verseny előtt takarítják és előkészítik a pályát, aztán patkolják a lovakat, s irány a verseny.

Sokan jönnek el versenyekre, több faluból. Általában a Prinyi család lovagoltatja a helyi gyermekeket, s Tibike körbejárja velük a pályát. Anyukája több alkalommal is főzött a rendezvényeken.

Hamar kiderült Tibikéről, hogy szeret lovagolni, hisz még kicsi volt, amikor első alkalommal egy kecskére ült, utána volt szamara és pónija, aztán pedig már egy igazi ló hátán lovagolt. Már kétszer is volt táncos a szüreti bálban, apukájával, id. Prinyi Tiborral szekérrel ment hívogatni, aztán lóhátas huszár lett belőle.

Készült a Biharfélegyházi Polgármesteri Hivatal megbízásából